Španielsky Najvyšší súd: Puigdemont má právo kandidovať do europarlamentu

    0
    Bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont sa usmieva počas príchodu do väznice v nemeckom meste Neumünster 25. marca 2019. (Autor: TASR)

    Toto stanovisko je v rozpore s názorom Ústrednej volebnej komisie (ÚVK), voči ktorému sa Puigdemont odvolal, informovala agentúra AFP.

    Ako uviedol španielsky denník El Mundo, definitívny verdikt v kauze vynesie príslušný správny súd v Madride, na ktorý sa Najvyšší súd obrátil s výzvou, aby “okamžite” vydal záväzné rozhodnutie.

    Najvyšší súd totiž uviedol, že nemá kompetenciu vydať konečné rozhodnutie v tejto kauze. Puigdemont v roku 2017 ušiel do Belgicka, aby sa v Španielsku vyhol súdnemu vyšetrovaniu pre pokus o vyhlásenie nezávislosti Katalánska. 

    Španielska ÚVK ho vylúčila z volieb do europarlamentu koncom apríla.

    Puigdemontova strana Spoločne za Katalánsko (JxCat) v reakcii na to obvinila volebnú komisiu, že chce prekaziť kandidatúru Puigdemonta, “aby nemohol vysvetliť, čo reprezentuje v srdci európskych inštitúcií”.

    ÚVK vtedy vylúčila z volieb aj ďalších dvoch katalánskych politikov a členov Puigdemontovej vlády: Toniho Comína a Claru Ponsatíovú, ktorí tiež ušli pred súdnym vyšetrovaním do exilu.

    Španielsky Najvyšší súd sa vo svojom jednomyseľne prijatom rozhodnutí uzniesol, že neexistujú žiadne dôvody na to, aby boli títo traja politici vylúčení z volieb. definitívny verdikt však vynesie príslušný správny súd v Madride.

    Najvyšší súd v zdôvodnení svojho rozhodnutia dodal, že právo byť volený je základným právom zaručeným ústavou a ani útek z krajiny nemôže byť dôvodom pre nevoliteľnosť.

    Katalánsky expremiér začiatkom marca tohto roku uviedol, že nastal čas na ďalší krok smerom k “zmedzinárodneniu práva Katalánska na sebaurčenie”

    “Toto právo vyjde zo srdca Európy a bude venované celému svetu,” napísal v tejto súvislosti na sociálnej sieti Twitter. Jeho kandidatúru za poslanca EP oznámili vtedy predstavitelia strany JxCat.

    Tá vznikla pred regionálnymi voľbami v Katalánsku v roku 2017 po tom, ako sa Puigdemontova Katalánska európska demokratická strana (PDeCAT) spojila so skupinou nezávislých osobností.

    PDeCAT momentálne v EP zastupuje jeden zákonodarca. Puigdemont ušiel zo Španielska do Belgicka v októbri 2017, deň po tom, ako separatisti i napriek varovaniam Madridu vyhlásili nezávislosť Katalánska.

    Hoci španielske orgány obvinili Puigdemonta zo vzbury, ten doposiaľ úspešne vzdoruje snahám o svoje vydanie do vlasti.

    V poradí dvanáste voľby do EP sa uskutočnia v EÚ v dňoch 23. až 26. mája 2019. V Španielsku je termínom ich konania 26. máj.

    - Reklama -