Španielsko je 100 dní po voľbách bez novej vlády. Rajoy opäť vyzval na koalíciu

    0
    Španielsky premiér Mariano Rajoy (Autor: SITA)

    Od parlamentných volieb v Španielsku uplynulo už sto dní a krajina ešte stále nemá vládu vytvorenú na základe výsledkov hlasovania. Žiadna z parlamentných strán totiž vo voľbách nezískala väčšinu a je potrebné si nájsť koaličného partnera, čo sa však zatiaľ žiadnej z nich nepodarilo.

    Rajoy v utorok v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Onda Cero vyhlásil, že aritmetika nepustí: Ľudová strana nemôže vytvoriť vládu, ak sa jej nepodarí dohodnúť sa so socialistickou stranou. Rajoy vyjadril nádej, že novú vládu sa podarí vytvoriť v apríli. Pripomenul v tejto súvislosti model Nemecka a ďalších krajín EÚ, kde vládnu koalície. Dodal, že by si želal, aby podobné spojenectvo prinieslo Španielsku ekonomickú stabilitu.

    Politické strany v Španielsku majú ešte do 2. mája čas, aby našli riešenie patovej situácie, ktorá nastala po voľbách a už viac ako sto dní paralyzuje politickú scénu v krajine.

    Na základe výsledkov parlamentných volieb z 20. decembra sa do dolnej komory španielskeho parlamentu – Kongresu – dostali štyri politické strany: PP, PSOE, Občania a hnutie Môžeme (Podemos), ktoré by sa teraz mali dohodnúť na vytvorení koalície. Úspešné boli zatiaľ len rokovania socialistov s Občanmi. Tieto strany však majú v parlamente spolu len 130 poslancov, a tak v 350-člennom zákonodarnom zbore nemajú väčšinu. Toto spojenectvo pri hlasovaní v parlamente nepodporil žiaden zo 123 poslancov PP a ani 65 poslancov ľavicovo-radikálnej formácie Môžeme.

    Ak sa nepodarí sformovať nový kabinet do 2. mája, v Španielsku sa 26. júna budú konať predčasné voľby.

    - Reklama -