Španielsko a Taliansko chcú vytvoriť spoločnú migračnú stratégiu

    0
    Humanitárna loď Ocean Viking zakotvila pri pobreží v prístavnom meste Pozzallo na juhovýchode Sicílie a vystúpilo z nej 104 migrantov, ktorých pred 12 dňami zachránila na mori. (Autor: TASR)

    Šéfka španielskej diplomacie Arancha Gonzálezová a taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio po rokovaniach v Madride ďalej uviedli, že už niekoľko týždňov pracujú na neformálnom dokumente o navrhovanej celoeurópskej migračnej politike.

    Ministri podľa vlastných slov očakávajú podporu aj od ďalších krajín z oblasti Stredozemného mora. Ide o región, do ktorého každoročne prichádzajú tisíce utečencov s víziou lepšieho života v Európskej únii.

    “Budeme pracovať na zlepšení vzťahov v tejto oblasti,” povedala novinárom po rokovaniach Gonzálezová.

    Európska komisia chce neskôr v priebehu tohto roka začať reformu azylového systému a politík 27 členských štátov EÚ. Jednou z kľúčových prekážok je, ako prinútiť všetky členské štáty – vrátane východoeurópskych krajín – prijať prisťahovalcov, aby spoločne znášali bremeno, ktoré väčšinou leží na krajinách z regiónu Stredozemného mora.

    “Sme na hranici EÚ, fenomén migrácie poznáme lepšie ako ktokoľvek iný a máme kapacity a odborné znalosti na riešenie tejto otázky,” povedal Di Maio.

    Dodal, že Španielsko je pre Taliansko kľúčovým partnerom v otázkach migrácie, a to aj pre jeho vplyv v oblasti severnej Afriky.

    Šéfovia diplomacií bližšie podrobnosti v súvislosti s navrhovanou migračnou politickou ani termín jej zverejnenia iným krajinám nepriblížili.

    Kľúčovým pre Taliansko bolo posilnenie kontroly zbraní určených do Líbye, kde pôsobí mnoho mafií zameraných na obchodovanie s migrantmi, pokračoval taliansky minister Di Maio. Gonzálezová priblížila, že spoločný návrh Ríma a Madridu sa bude zakladať na princípoch “justície” a “solidarity”.

     

    - Reklama -