Španielska vláda odmietla Torrovi žiadosť o začatie dialógu

    0
    Katalánski demonštranti počas zrážok s políciou na ulici v katalánskej metropole Barcelona 18. októbra 2019, kde už piaty deň pokračujú masové demonštrácie. (Autor: TASR)

    “Žiadame španielsku vládu, aby stanovila dátum a čas, aby sme mohli diskutovať, rokovať a dosiahnuť dohodu,” uviedol Torra.

    Dodal, že katalánska strana žiada Madrid o rozhovor už dlho. Zdôraznil, že rokovanie je teraz potrebné “naliehavejšie ako kedykoľvek predtým”. CNA dodala, že Torra sa v sobotu neúspešne pokúšať telefonicky spojiť so Sánchezom.

    Neskôr vláda v Madride na Torrovu žiadosť reagovala vyhlásením, že dialóg sa môže začať až po tom, ako sa v Katalánsku budú rešpektovať zákony.

    Zdroj v španielskej vláde tiež uviedol, že Torra musí najprv “kategoricky odsúdiť násilie”, až potom s ním Sánchez bude viesť dialóg.

    Agentúra AFP pripomenula, že Torra v stredu vyzval na ukončenie násilia, ale podľa vlády v Madride to zrejme nebolo dostačujúce.

    Torrova výzva na rokovania sa objavila v situácii, keď katalánska metropola Barcelona od začiatku tohto týždňa zažíva masové protesty proti rozsudku španielskeho Najvyššieho súdu nad deviatimi separatistickými lídrami odsúdenými na dlhé tresty väzenia za neúspešný pokus o vyhlásenie nezávislosti Katalánska.

    V noci na sobotu bolo v Barcelone a ďalších katalánskych mestách počas potýčok medzi radikálnymi separatistami a policajnými zložkami zranených takmer 200 ľudí.

    Polícia voči radikálom hádžucim kamene a petardy a podpaľujúcim odpadkové koše a barikády použila okrem slzotvorného plynu a gumených projektilov aj vodné delá. Podľa ministerstva vnútra bolo v noci na sobotu zadržaných 83 násilníkov.

    Torra vo svojom sobotňajšom vyhlásení opäť vyzval demonštrantov, aby zostali pokojní, a zdôraznil, že aj práva a slobody treba vždy brániť pokojne.

    “Takto to už nemôže ísť ďalej, Barcelona si to nezaslúži,” uviedla v sobotu ľavicová primátorka mesta Ada Colauová, ktorá súčasne odsúdila “všetky druhy násilia”.

    Tvrdé jadro mladých separatistov vyzvalo na novú demonštráciu “proti represiám”, ktorá sa konala v sobotu popoludní v Barcelone.

    CNA uviedla, že španielske pravicové strany pripisujú Torrovi a jeho hnutiu zodpovednosť za nepokoje. Súčasne však premiéra Sáncheza obvinili z nečinnosti.

    Cayetana Álvarez de Toledo, kandidátka Ľudovej strany v nadchádzajúcich voľbách do španielskeho parlamentu, vyhlásila, že za nepokojmi v Katalánsku je nacionalizmus.

    Líderka strany Občania (Ciutadans) v Katalánsku Lorena Roldánová zasa označila Torru za “podnecovateľa” nepokojov a kritizovala, že ” neodsudzuje násilie a nedištancuje sa od barikád” v uliciach katalánskych miest.

    - Reklama -