Španielska ultrapravica svoj volebný zisk zdvojnásobila

    0
    Na archívnej snímke zo 7. októbra 2018 líder krajne pravicovej španielskej strany VOX Santiago Abascal (uprostred) tlieska počas zhromaždenia v Madride. (Autor: TASR)

    Vyplýva to z prvých prognóz volebných výsledkov zverejnených španielskou verejnoprávnou televíziou (RTVE), informovala tlačová agentúra DPA.

    Odhaduje sa, že PSOE obsadí len 114 – 119 z celkove 350 parlamentných kresiel, zatiaľ čo doteraz ich mala 123. Konkurenčná Ľudová strana (PP) by si mala polepšiť a namiesto doterajších 66 obsadiť 85 – 90 kresiel.

    Krajne pravicový Vox vystupuje v odhadoch ako tretí v poradí so ziskom 56 – 59 kresiel, čo je oproti predchádzajúcim voľbám viac než dvojnásobok.

    Na ďalších priečkach sa umiestňujú krajne ľavicové zoskupenie Spoločne môžeme (Unidas Podemos; 30 – 34 kresiel, doteraz 42) a liberálna strana Občania (Ciudadanos; 14 – 15 kresiel, doteraz 57).

    Dve hodiny pred skončením hlasovania vo väčšine volebných miestností hlásilo španielske ministerstvo vnútra volebnú účasť okolo 57 percent, čo bolo o takmer štyri percentuálne body menej ako pri predchádzajúcich voľbách v apríli.

    Volebné právo má v Španielsku viac ako 37 miliónov obyvateľov.

    - Reklama -