Španielska polícia stále pátra po podozrivom vodičovi dodávky z útokov v Barcelone

    0
    Policajní dôstojníci usmerňujú ľudí počas evakuácie v okolí ulice La Rambla v Barcelone po útoku autom (Autor: TASR)

    Polícia v Katalánsku pátra aj naďalej po Younesovi Abouyaaqoubovi, 22-ročnom Maročanovi podozrivému z vykonania útoku, ku ktorému sa prihlásila skupina Islamský štát. Podľa miestnych médií sa pátranie sústredí na mestá Ripoll a Manlleu.

    Vyšetrovanie sa tiež zameriava na nezvestného imáma, o ktorom sa polícia domnieva, že zahynul v stredu pri explózii v jednom dome v Alcanare. Podľa polície Abdelbaki Es Satty radikalizoval mladých mužov v extrémistickej bunke.

    Polícia sa domnieva, že výbuch v Alcanare mohol nastať pri domáckej výrobe výbušnín a mohol by súvisieť so štvrtkovými útokmi v Barcelone a Cambrilse. Oba útoky boli spáchané rovnako – páchatelia autami vrážali do chodcov na pešej promenáde a o život prišlo celkovo 14 ľudí.  

    Podľa polície i vicestarostky mesta Ripoll, Marie Dolors Vilaltaovej, do oboch týchto atentátov je zapletených spolu osem ľudí z Ripollu. Všetci patria k miestnej marockej komunite, ktorej členovia sa do mesta začali sťahovať pred 20 rokmi a momentálne ich je v 11-tisícovom meste asi 700. 

    Miestnych ľudí situácia zaskočila – podozrivých považovali za plne integrovaných. Poukazujú na to, že hovorili plynule po katalánsky a s nikým nemali konflikt. Viacerí z opýtaných obyvateľov mesta však uviedli, že po zatvorení niekoľkých textilných tovární v okolí sa prehĺbili rozdiely medzi Kataláncami a prisťahovalcami.

    - Reklama -