Spadli sme do suterénu. Čo si to len Nesrovnal dovolil, bloguje rozhorčený exprimátor

    0
    Bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. (Autor: SITA)

    Historický prvý transparentný výberový proces. Aj takto opísal výber nových šéfov mestských podnikov Nesrovnal. Namiesto toho sa však už nejaký čas hovorí o obrovskom škandále magistrátu. O nových riaditeľoch malo byť vopred rozhodnuté a nemohol za to nikto iný ako samotný primátor.

    Finančná ponuka

    „Ivo Nesrovnal sľuboval transparentnosť v mestských podnikoch, namiesto toho mu vyšla iba úbohá fraška,“ píše vo svojom blogu na sme.sk Ftáčnik. Aktuálny primátor Bratislavy chcel, aby boli podniky riadené transparentne a odborne. Ako píše ďalej , poslancom však navrhol výberovú komisiu, v ktorej mali jeho zástupcovia väčšinu a vyslal za nimi svojho poradcu Holeša, ktorý sa ich snažil získať v prospech tejto ponuky. Námestník Kolek tiež potvrdil, že ho s podobnou finančnou ponukou oslovili. „To je až neuveriteľné, čo si primátor dovolil,“ rozhorčil sa Ftáčnik.

    Divadlo pre verejnosť

    Poslanci však navrhli vlastné zásady, ktoré „obsahovali spojenie princípu politických nominácií do predstavenstiev a dozorných rád s myšlienkou výberových konaní na riaditeľov kľúčových podnikov,“ uvádza na správu mieru exprimátor. Pozitívne prvky výberového procesu ocenila aj Transparency International Slovensko (TIS), ktorá navyše celý proces sledovala. Vo svojej hodnotiacej správe však upozornila TIS na to, že vôbec neboli jasné kritériá, na základe ktorých kandidáti postúpili do ďalšieho kola. Okrem toho sa počas výberového procesu začalo hovoriť o tom, že o nových riaditeľoch je vopred rozhodnuté, na čo upozornil aj poslanec Hrčka. Nad Nesrovnalom sa teda začali zaťahovať mraky a slová korupcia a klientelizmus sa skloňovali čoraz častejšie.  Deň pred konečným verdiktom mestského zastupiteľstva vydala TIS kritickú správu, aby poslanci zvážili, či s návrhmi z výberového konania budú súhlasiť. Bola to teda práve aj samotná TIS, ktorá transparentnosť spochybnila. Napriek všetkému sa stali víťazmi už dopredu medializované mená ako napríklad Milan Urban za Dopravný podnik Bratislava alebo Zsolt Lukáč za Bratislavskú vodárenskú spoločnosť. „Takže to vôbec nebolo transparentné výberové konanie, ale divadlo pre verejnosť, lebo všetko bolo dopredu dohodnuté,“ myslí si Ftáčnik.

    Brutálny nátlak na poslancov

    Podľa exprimátora by bola situácia iná, keby sa rovno povedalo, že tam budú politickí nominanti. Takto by nebolo čo vytknúť. V opačnom prípade sa uskutočnil podvod na voličoch. Napokon, občania svoju nevôľu prejavili aj na štvrtkovom mestskom zastupiteľstve. Suma sumárum, nielen Ftáčnik si myslí, že sa podniky (Dopravný podnik Bratislava, Odvoz a likvidácia odpadu, Bratislavská vodárenská spločnosť a Metro) snažil primátor mocensky ovládnuť,  čo sa mu koniec-koncov aj podarilo. A navyše si dovolil získať poslancov cez svojho poradcu a ešte aj vyvíjať na nich nátlak. „Predložil výsledky zmanipulovaných výberových konaní, pribalil zmeny riaditeľov príspevkových organizácií mesta, kde sa tiež tváril, že robil výberové konania, ale nikto nevie, aké boli výberové komisie, kto sú tí ľudia, ktorí vyhrali, koľkí boli prihlásení a víťazov ani nepredstavil poslancom. O tomto všetkom mali naraz rozhodnúť poslanci jedným hlasovaním, čo bol brutálny nátlak na poslancov a potláčanie ich slobodného rozhodovania,“ tvrdí Ftáčník. Primátor sa mal poslancom dokonca aj vyhrážať, že ak zmeny v podnikoch neschvália, urobí to on sám. Za celú frašku tak podľa Ftáčnika nesie zodpovednosť primátor, ale aj poslanci, ktorí za návrh hlasovali. „Bratislavská politika dnes spadla do svojho suterénu, čo nemá za posledných 25 rokov obdobu,“ uzavrel Ftáčnik.  
     

    Celý blog Milana Ftáčnika si môžete prečítať TU

    - Reklama -