Soul, Tokio a Peking sa pokúsili naštartovať zlepšenie svojich vzťahov. Lídri sa streli na samite po troch rokoch

    0
    Vodcovia Južnej Kórey, Číny a Japonska sa stretli na svojom prvom summite po viac ako troch rokoch (Autor: SITA)

    Vzťahy medzi trojicou regionálnych veľmocí stále komplikujú nezhody siahajúce až do čias druhej svetovej vojny. K tomu sa v posledných rokoch pridávajú ešte územné spory v oblasti Východočínskeho mora. “Opäť sa naštartoval mechanizmus trilaterálnej spolupráce,” povedal japonský premiér Šinzó Abe, ktorý sa dnes v juhokórejskom Soule stretol s tamojšou prezidentkou Pak Kun-hje a s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom. 

    Trojica politikov sa dohodla na pokračovaní rokovaní o spoločnej dohode o voľnom obchode a na rozšírení vzájomných výmenných programov. Zhodli sa tiež na nutnosti obnovenia medzinárodných rozhovorov o jadrovom programe Severnej Kórey. Spoločné vyhlásenie neobsahuje žiadnu konkrétnu zmienku o aktuálnych sporoch medzi Soulom, Tokiom a Pekingom. Obsahuje len všeobecnú formuláciu o potrebe vyrovnania sa s dedičstvom histórie a zamerania sa na budúcnosť. 

    Čínsky premiér Li Kche-čchiang navštívil dnes Južnú Kóreu vôbec po prvý raz od nástupu do funkcie v roku 2013. Okrem podpísania viacerých bilaterálnych obchodných dohôd prisľúbil, že jeho krajina pošle do Južnej Kórey dve pandy, ktoré by mali umiestniť v zábavnom parku spoločnosti Samsung. Ide o významné diplomatické gesto dobrej vôle. 

    - Reklama -