Šóth: Pacienti, nepanikárte! Keď sa nedovoláte lekárovi na prvý raz, skúste aj druhý…

    0
    Marián Šóth, prezident Asociácie súkromných lekárov SR (Autor: TASR)

    Žijeme v období azda najväčšieho stresu, ktorý súvisí so zdravím. Zároveň sme svedkami, že 1800 ambulantných lekárov nemá uzatvorené zmluvy s Dôverou a s ich podmienkami nesúhlasí ani Všeobecná zdravotná poisťovňa, keďže žiadajú paušálne platby vo výške 100 percent svojho príjmu v tomto krízovom režime. Znamená to, že pacienti sa teraz majú stresovať ešte viac, či ich lekári ošetria a či náhodou kvôli prežitiu nezavrú ordinácie?

    Treba povedať, že to nie sú všetci lekári, ale 1800 poskytovateľov. My ako organizácia zastrešujúca 3500 poskytovateľov sme sa dohodli s poisťovňou Dôvera na 75-percentnom paušáli pre všetkých poskytovateľov ambulantnej zdravotnej starostlivosti. Predpokladám, že k tomu dôjde aj u momentálne nespokojných poskytovateľov, ktorých nezdružujeme my, lebo takúto situáciu sme tu už raz mali. Oni sa zobudili 30. marca a začali žiadať 100 percent. Nezdá sa mi to fér a chápem, že poisťovne nesúhlasia.

    Vašich 3500 ambulantných poskytovateľov je teda dohodnutých na paušáli 75 percent počas krízy a pacienti môžu byť úplne pokojní, že aj keď lekári teraz ordinujú minimálne, nezatvoria svoje ambulancie, rozumiem správne?  

    Asociácia súkromných lekárov to rieši pre svojich členov už dva-tri mesiace. Týka sa to hlavne špecializovanej ambulantnej starostlivosti, ktorá funguje v režime “koľko pacientov vyšetrí, toľko peňazí dostane”. V tejto situácii, keď sa snažíme čo najviac izolovať všetkých pacientov a riešime tieto veci hlavne cez telefón, z domu alebo cez iné informačné kanály, vnímame, že 75 percent na stabilizáciu ambulantného sektoru nie je veľa, ale pomôže nám to prežiť toto ťažké obdobie. 

    Beriete do úvahy, že možno druhá organizácia vybojuje pre svojich členov 100 percent a vaši členovia budú mať 75 percent? 

    Nemyslím si, že taká situácia nastane. Opakujem, už raz sme tu takú situáciu mali. Okrem toho 75 percent je naozaj slušných na zachovanie chodu ambulancií, aby ich lekári nemuseli zrušiť. Oni fyzicky teraz za mesiac ošetria asi 20 percent z bežného počtu pacientov, keďže ľudia sú vyzývaní, aby boli doma, a lekári s nimi komunikujú cez telefón. Ušetria tak aj na materiáli. A v súčasnosti ide o to prežiť toto obdobie, ktoré je náročné pre každého a každý sa musí uskromniť.

    Áno. Ťažké obdobie majú aj pacienti, keďže odborné vyšetrenia, na ktoré čakali aj niekoľko mesiacov, sa teraz často rušia. Mnohí vravia, že sa nevedia spojiť so svojím lekárom, lebo nedvíha telefón.

    V tejto súvislosti musím apelovať na obyvateľov: my dvíhame telefóny. Ale tých telefonátov je veľmi veľa. Veľmi veľa. Ak sa niekto nedovolá, je možné, že práve volá niekto iný alebo že linka spadla, čo sa stalo aj na Úrade verejného zdravotníctva. Ten nápor telefonátov je obrovský a my, žiaľ, nevieme zabezpečiť do ordinácií viac liniek. Skutočne by som chcel poprosiť pacientov, aby boli v súčasnosti trpezliví a skúšali to viackrát. Ak sa nedovolajú prvýkrát, dovolajú sa druhýkrát. Ak nie druhýkrát, tak tretíkrát. Skutočne, lekári sú na telefónoch, zároveň popritom odpovedáme na maily a ošetrujeme pacientov aj v ordináciách. Občas sa to nedá všetko naraz stíhať. 

    Spočiatku sa zdalo nepochopiteľné, prečo všeobecní lekári, internisti či oční lekári rušili termíny a boli viac na telefónoch než v osobnom kontakte s pacientami. Ukázalo sa, že mali pravdu. 

    Prvý nápor izolácie a beznádeje sme dobre ustáli. Nemám pocit, že by niekto nepracoval, ale riešime situáciu v epidemiologickom riziku a snažíme sa od úvodu, aby nebolo veľa pacientov naraz v čakárni. 

    Problém lekárov v ambulanciách je dlhodobo ten, že ich je málo a že ich vekový priemer je vysoký. Teraz sú ešte aj v epidemiologickom režime. Zvládajú lekári pacientov?

    Nemáme nikde oslíka, ktorý by sa nám otriasol a spustil nových lekárov. Musíme teda fungovať s tým, čo máme. A tým lekárom treba vzdať veľkú úctu. Vystavujú sa riziku, pretože vekový priemer lekárov je zhruba okolo 65 rokov, čo je kritický vek pre občanov infikovaných koronavírusom, ktorým hovoríme – ostaňte doma. A naši lekári, ktorí sú 65-roční a aj viac, chodia do ambulancií, pomáhajú pacientom, snažia sa zabezpečiť zdravotnú ambulanciu. A to všetko napriek tomu, že sa vystavujú riziku ochorenia. Myslím, že kredit lekárov pri koronavíruse narastie, aj si to lekári zaslúžia.

    Pacienti majú ešte obavy, či takzvané koronanemocnice neohrozia poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre nich, hovoríme teraz o pacientoch s akútnymi diagnózami, ktorých stav sa rýchlo mení a musia byť pod kontrolou ambulantných špecialistov. Obávajú sa, že špecialisti na poliklinikách tzv. koronanemocníc prestanú fungovať, pričom ďalší sú často až v inom meste.

    Tu by som určite polemizoval. Tieto nemocnice sú dislokované tam, kde ich treba. Samozrejme, treba povedať, že sa to rieši pavilónovým spôsobom. Neznamená to teda, že celá nemocnica bude ohradená ostnatým pletivom a bude v karanténe. Jeden pavilón je vyčlenený pre koronavírus a zvyšok nemocnice funguje síce v úsporom režime, ale funguje. Ostatné oddelenia zostávajú otvorené. Občania sa teda nemusia obávať. Budem rád, ak trošku upokojíme túto situáciu. O zdravotnú starostlivosť pacientov je postarané. Pokiaľ nebude môcť byť ošetrený v danom zariadení, zabezpečí sa mu transport do najbližšieho zariadenia, kde mu pomôžu a kde ho môžu liečiť. 

    A ako zatiaľ hodnotíte kroky novej vlády?  

    Kroky novej vlády sú zatiaľ len pokračovaním krokov starej vlády. Prejavy novej vlády uvidíme, až keď epidémia ustane a oni začnú pracovať tak, ako si predsavzali.  

    Autor: Lucia Balichová

     

    - Reklama -