Soška Manneken Pis bude cikať mlieko

    0
    Manneken Pis (Cikajúci chlapček), najslávnejšia socha v Bruseli (Autor: SITA)

    Tlačová agentúra Belga pripomenula, že za touto akciou stojí mimovládna organizácia Veterinári bez hraníc (VSF). Podľa dnes zverejnených údajov VSF je v rozvojových krajinách sveta viac ako jedna miliarda ľudí závislá na poľnohospodárstve. Afrike by preto veľmi pomohlo, keby sa podarilo zvýšiť produkciu mlieka na tomto kontinente.

    Najmä v oblasti subsaharskej Afriky nie je objem produkcie “bieleho zlata” optimálny. Organizácia VSF upozornila, že kým napríklad v Belgicku priemerná krava vyprodukuje 25 litrov mlieka denne, v Afrike je to iba dva až tri litre za deň v období sucha. Dôvodom tohto stavu je nedostatok vody, horšia kvalita krmiva a slabá veterinárna starostlivosť vo vidieckych oblastiach. “Len tým, že sa zlepší ich strava a zdravie, sú kravy schopné vyprodukovať trikrát viac mlieka,” uvádza sa v správe VSF. To by pre chudobných vidiečanov znamenalo nielen istotu vlastnej spotreby, ale aj možnosti nových zárobkov v podobe predaného mlieka.

    Veterinári bez hraníc tvrdia, že ich kampaň za zlepšenie zdravotného stavu chovaných zvierat a podpora miestnej produkcie mlieka v Afrike, znamená boj proti hladu a chudobe, ktoré dlhodobo trápia čierny kontinent. VSF v tejto súvislosti upozornila, že iba jedno percento z celkovej rozvojovej pomoci pre Afriku je venované tejto problematike. Svetový deň mlieka bola zavedený v roku 2001 z podnetu Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

    - Reklama -