Sorosova univerzita potvrdila svoje sťahovanie z Budapešti do Viedne

    0
    Stredoeurópska univerzita (CEU) v Budapešti (Autor: TASR)

    Termín podpísania príslušnej dohody medzi maďarskou vládou a americkým štátom New York vypršal 1. decembra. Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó pritom v uplynulých dňoch naznačoval, že vláda premiéra Viktora Orbána dohodu nie je ochotná podpísať.

    Rektor CEU Michael Ignatieff v pondelok vyhlásil, že univerzita “bola donútená odísť”. Takýto krok voči americkej vzdelávacej inštitúcii zo strany členskej krajiny NATO a EÚ je podľa neho “bezprecedentný”. CEU zároveň oznámila, že si udrží “akreditáciu ako maďarská univerzita a… bude pokračovať vo vzdelávacej a výskumnej činnosti v Budapešti tak dlho, ako to bude možné”.

    Vyhostenie CEU je súčasťou “ideologického boja populistického a protiimigračného” maďarského premiéra Viktora Orbána proti Sorosovi a jeho modelu “otvorenej spoločnosti”, komentovala AP.

    Presun do Viedne ponúkol CEU ešte vlani v apríli vtedajší rakúsky kancelár Christian Kern. Urobil tak po tom, ako maďarský parlament schválil novelu vysokoškolského zákona sprísňujúcu podmienky pre zahraničné univerzity.

    CEU bola zriadená v roku 1991; ide o univerzitu akreditovanú v Spojených štátoch so sídlom v Budapešti. Jej zakladateľa, liberálneho amerického miliardára Soros, považuje Orbánova vláda za svojho úhlavného nepriateľa.

    Podpísanie dohody o činnosti CEU v Maďarsku požadovalo 24. novembra v Budapešti niekoľko tisíc demonštrantov.

     

    - Reklama -