Sorosova univerzita: My chceme zostať v Budapešti, nechceme sa sťahovať

    0
    Stredoeurópska univerzita (CEU) v Budapešti (Autor: TASR)

    Ako totiž server pripomenul, maďarský parlament v utorok prijal zákon, ktorého nové podmienky znemožňujú CEU v Maďarsku fungovať. Vláda Viktora Orbána tvrdí, že CEU musí splniť rovnaké právne podmienky ako akákoľvek iná univerzita. Úprava školského zákona však cieli na inštitúciu, ktorú financuje americký miliardár maďarského pôvodu George Soros. Toho Orbánova vláda považuje za jedného zo svojich nepriateľov pre podporu liberálnej a demokratickej spoločnosti. Podľa prorektora potom prišli z rôznych miest ponuky, aby sa univerzita presťahovala.

    Matei zároveň serveru povedal, že školský zákon čaká na podpis maďarského prezidenta. „Tomu sme poslali analýzu, prečo je zákon protiústavný a diskriminačný. Prezident má päť dní na to, aby rozhodol. Keď zákon podpíše, začne platiť. Ale môže ho aj poslať späť parlamentu alebo zaslať ústavnému súdu,“ uviedol.

    „Keby sa zákon vrátil do parlamentu, môže byť znovu prijatý bez zmien. Alebo môže parlament zmeny urobiť. Prezident už v tom nemá ďalšie slovo. Prezident ho však namiesto parlamentu môže poslať ústavnému súdu. Keby súd povedal, že je protiústavný, zákon je neplatný,“ vysvetlil Matei.

    Univerzita zákon napadla a svoje vyjadrenie poslala prezidentovi. „Ak zákon nepošle ústavnému súdu, urobíme to sami. Využijeme aj ďalšie právne možnosti,“ vyhlásil Matei.

    Priznal, že dostali niekoľko ponúk na presťahovanie univerzity. Do Viedne, do litovského Vilniusu, do Poľska, na dve miesta do Kanady, do niekoľkých amerických miest. „Ponúk máme dosť, ale naozaj chceme zostať tu,“ podotkol.

    Oprieť sa vraj môžu o podporu od súčasnej americkej vlády. „Podpora, hoci ešte nie je zjavná, je ohromná. Čoskoro sa stane verejne známou a je to oveľa viac, než by ktokoľvek čakal. Vysvetlenie je jednoduché: Stredoeurópska univerzita je americkou univerzitou. Pre vládu a pre Kongres, pre obe strany, republikánov aj demokratov, je neprijateľné, že vláda iného štátu útočí na americkú inštitúciu,“ uviedol Matei.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -