Soros to nemá v Maďarsku ľahké. Orbán mu ide po krku

    0

    Študenti a zamestnanci Central European University (CEU) u našich južných susedov protestujú proti plánom vlády na zatvorenie ich alma mater. Vedenie univerzity tvrdí, že nová navrhovaná legislatíva z dielne vládnej strany Fidesz spôsobí, že CEU nebude schopná prevádzky.

    Soros sponzoruje CEU a s vládou Viktora Orbána má dlhodobo napäté vzťahy, lebo podporuje mimovládne organizácie, ktoré sú pozitívne nastavené pre prijímanie migrantov, čo sa maďarskému kabinetu vôbec nepozdáva.

    Nejde však iba o Sorosom sponzorovanú vzdelávaciu inštitúciu, ale údajne aj o ďalších 28 zahraničných univerzít, ktoré pôsobia v Maďarsku a dostávajú dotácie z cudziny. Maďarský minister školstva László Palkovics uviedol, že jeho rezort preveruje financovanie takmer troch desiatok univerzít a vyšetrovanie ani pripravovaná legislatíva preto nie sú v žiadnom prípade zamerané proti Sorosovej univerzite.

    Central European University (CEU) založil americký miliardár maďarského pôvodu v roku 1991 a neprestáva ju dotovať. Jeho želaním bolo, aby táto vysoká škola bola „baštou liberálnych myšlienok“, ktorá presadzuje hodnoty otvorenej spoločnosti a demokracie.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -