Soros nie je jediný, kto sponzoruje ľavicových aktivistov po celom svete. Má nasledovníka, ktorý nevidí rozdiel medzi biznisom a politikou

    0
    Paul Polman, riaditeľ spoločnosti Unilever (Autor: TASR)
    Aktivity Sorosových nadácií a mimovládnych organizácií sú terčom kritiky nielen v susednom Maďarsku, kde sa na ne tvrdo zamerala vláda premiéra Viktora Orbána. Výhrady k pôsobeniu týchto organizácií v zahraničí sa objavujú aj v Spojených štátoch. Skupina tamojších senátorov v polovici marca požiadala v otvorenom liste šéfa americkej diplomacie, aby prešetril, či Sorosove mimovládky nepoužívajú na ovplyvňovanie politiky v Macedónsku štátne peniaze. 
     
    George Soros niečo také popiera a vo svojich 86 rokoch zostáva jedným z najväčších podporovateľov mimovládnych organizácií na svete. Nie je však ani zďaleka jediný, kto svoje obrovské imanie investuje do podpory liberálnych a ľavicovo orientovaných zoskupení nielen v USA, ale aj v zahraničí. 
     
    Portál Lifezette priniesol prednedávnom článok o tom, kto by mohol Sorosa po jeho smrti nahradiť na mieste mecenáša, ktorý štedro rozdáva tým mimovládnym organizáciám, ktoré vyhovujú jeho politickej orientácii na liberálne hodnoty. 

    Druhý Soros je tu

    Mužom, ktorý by mohol jedného dňa prevziať po Sorosovi prvenstvo v dotovaní mimovládok, je riaditeľ spoločnosti Unilever Paul Polman. Tento muž by po smrti amerického miliardára maďarského pôvodu mohol prevziať vedúcu úlohu miliardára, ktorý dotuje ľavicových aktivistov na globálnej úrovni. 
     
    S výrobkami spoločnosti, ktorú má Polman pod palcom, ste sa mohli stretnúť aj vy. Britsko-holandská firma vyrába totiž obrovské množstvo tovaru od potravín po drogériu a má nemalé zisky.
     
    Práve pre svoje postavenie a podobné zmýšľanie, ako má George Soros, je Polman označovaný za jeho možného nástupcu. Už teraz podporuje riaditeľ Unileveru viaceré mimovládne organizácie s ľavicovou agendou. 
     
    Ovplyvňovanie politiky prostredníctvom mimovládnych organizácií a lobovanie v snahe usmerniť dianie žiadaným smerom nie je nič nové, ale na Sorosa sa už začínajú pre jeho štedré dotácie pre zahraničné pobočky svojich mimovládok pozerať cez prsty aj doma v USA. Polman však nie je až tak v centre záujmu, a tak sa mu doposiaľ médiá v tomto smere vyhýbali. 
     
    Miliardár a šéf Unileveru si ale nerobí ťažkú hlavu z toho, že by ho niekto obvinil zo snáh ovplyvňovať politiku. On ich totiž otvorene priznáva. Vo februárovom rozhovore pre magazín Fortune odpovedal na otázku, koľko času venuje riadeniu spoločnosti a koľko lobovaniu v politike. Rozdiel medzi biznisom a politikou Polman nerobí. „Pre mňa je to to isté. Nedelím tieto dve veci. Myslím si, že je to súčasť toho, ako riadime náš biznis,“ otvorene priznal. 

    Čo Polman dotuje?

    Po získaní kontroly nasmeroval Polman spoločnosť jasným smerom. V roku 2012 pomáhal v Londýne organizovať konferenciu „Všeobecný kapitalizmus“ a v súčasnosti je členom Koalície pre všeobecný kapitalizmus (CIC), ktorá vznikla z konferencie. 
     
    CIC je sponzorovaná okrem Unileveru aj Rockefellerovou, aj Fordovou nadáciou a rodinou Rothschildovcov. Polman sa podieľal aj na kampaniach, ktoré pred referendom o brexite varovali ľudí pred negatívnymi dôsledkami vystúpenia z Európskej únie. V roku 2014 uviedol, že cieľom CIC je redefinovať kapitalizmus a postaviť na ňom udržateľnú globálnu ekonomiku tak, aby sa ňou dali dosahovať politické ciele. 
     
    - Reklama -