Somálsko: Útok na hotel a reštauráciu si vyžiadal najmenej osem mŕtvych

    0
    Požiar. Ilustračná fotografia (Autor: Twitter, ART News)

    Medzi obeťami sú údajne civilisti a najmenej dvaja príslušníci strážnej služby.
    K útoku došlo dnes podvečer, keď samovražedný atentátnik narazil s vozidlom naloženým výbušninami do steny hotela Beach View na mogadišskej pláži Lido. Následne začali hotel ostreľovať štyria militanti pravdepodobne patriaci k skupine aš-Šabáb, uviedol pre agentúru DPA predstaviteľ somálskej polície Ahmed Aloley. Sme presvedčení, že aj druhý výbuch bol dielom samovražedného útočníka,“ dodal.

    Videl som, ako po tom výbuchu vybehli najmenej štyria ozbrojenci, ktorí pred hotelom a vo vnútri strieľali na všetko, čo sa pohlo,“ uviedol jeden z hotelových hostí. Ja som vyviazol len s ľahkými zraneniami, ale boli tam ľudia, ktorých namieste zastrelili,“ dodal.

    Proti militantom ešte stále zasahuje elitná jednotka somálskych ozbrojených síl.

    Hotely a reštaurácie na mogadišskej pláži Lido sú vyhľadávané najmä medzi predstaviteľmi somálskej vlády a podnikateľmi.
    Takmer desať rokov trvajúci boj somálskych bezpečnostných síl proti skupine aš-Šabáb si doposiaľ vyžiadal už tisíce obetí. Minulý týždeň zaútočili militanti z tejto skupiny pri somálskom meste El Adde na základňu mierových zborov Africkej únie (AÚ), pričom aš-Šabáb tvrdí, že pri útoku zabili jeho bojovníci 100 kenských vojakov.

    - Reklama -