Som rusofil, vyhlásil v Moskve šéf britskej diplomacie

    0
    Boris Johnson. Foto: pk

    “Som rusofil, oddaný rusofil,” povedal Johnson s tým, že niektorí z jeho predkov mali ruské korene. “Nepochybujte o tom, že chcem vidieť zlepšenie vzťahov medzi našimi národmi, ale to v žiadnom prípade nezmenšuje problémy, ktoré v súčasnosti máme v našom vzťahu. Musíme nájsť cestu vpred,” citovala britského ministra agentúra AP.

    Podľa AP tlačová konferencia dala obidvom diplomatom príležitosť krátko rozviesť obvinenia, že Rusko má záujem, aby Británia opustila Európsku úniu. Podľa Lavrova však Johnson uznal, že neexistuje žiadny dôkaz ruského zásahu do britského referenda o vystúpení z EÚ, ktoré sa konalo v júni 2016.

    Johnson je prvým šéfom britskej diplomacie, ktorý zavítal do Ruska za viac než päť rokov, čo odzrkadľuje pretrvávajúce napätie medzi oboma krajinami ohľadom množstva záležitostí vrátane otrávenia bývalého agenta KGB Alexandra Litvinenka v roku 2006 či ukrajinskej krízy.

    “Je dôležité hovoriť o týchto veciach, byť úprimný a akceptovať skutočnosť, že v našom vzťahu sú momentálne prekážky,” povedal Johnson na úvod rozhovorov so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom.

    Ruský minister zahraničných vecí takisto poznamenal, že vzťahy medzi oboma krajinami nie sú aktuálne veľmi dobré. Zdôraznil, že zatiaľ čo sa britskí a iní západní činitelia verejne sťažujú na Rusko, Moskva by uprednostnila “rokovať zoči-voči o obojstranných záujmoch a nie prostredníctvom mikrofónov”.

    Johnson zdôraznil, že napriek rozdielom musia obe strany spolupracovať pri riešení medzinárodných kríz, akou je napríklad zachovanie iránskej jadrovej dohody, riešenie jadrovej a balistickej hrozby zo strany KĽDR či prinavrátenie mieru do Sýrie. “Obaja máme povinnosť voči svojim krajinám i voči celému svetu. Musíme preto spolupracovať na mieri a bezpečnosti,” dodal.

    Dôležitou oblasťou spolupráce je aj zaistenie bezpečného priebehu majstrovstiev sveta vo futbale, ktoré sa uskutočnia na budúci rok v Rusku. Očakáva sa totiž, že do Ruska pocestujú tisíce britských fanúšikov.

    Vzťahy medzi Ruskom a Západom sú najhoršie od skončenia studenej vojny. Hlavnou príčinou tohto stavu je ruská anexia ukrajinského polostrova Krym v roku 2014 a podpora proruských separatistov na východe Ukrajiny. Vzťahy zaťažili aj obvinenia z toho, že ruskí hackeri zasahovali do politického vývoja v Európe a USA.

    - Reklama -