Som rád, že ramadán a slávnosť prerušenia pôstu sa stali samozrejmou súčasťou nášho spolužitia v Nemecku, uviedol prezident Steinmeier

    0
    Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier (Autor: TASR)

    “Nestrpíme nijakú nenávisť, nijaké vyčleňovanie, nijaké generálne podozrievanie moslimských prisťahovalcov alebo moslimov vo všeobecnosti,” uvádza sa v prezidentovom písomnom vyhlásení moslimským spoluobčanom. 

    Steinmeier poukázal na slobodu náboženstva zakazujúcu diskrimináciu, ktorá je zakotvená aj v ústave. 

    “Som rád, že ramadán a slávnosť prerušenia pôstu sa medzičasom stali samozrejmou súčasťou nášho spolužitia v Nemecku,” uviedol Steinmeier. Dodal, že moslimovia, ktorí slávnosť prerušenia pôstu oslávili aj s ľuďmi iných náboženských konfesií, takto vyslali “veľmi dôležitý signál pre pokojné spolunažívanie, toleranciu a rešpekt v našej krajine”. “Chcel by som sa im za to poďakovať,” napísal prezident.

    Posvätný mesiac ramadán má byť obdobím telesnej aj duševnej očisty a jeho hlavným znakom je abstinencia za denného svetla. Moslim je počas neho povinný sa cez deň zdržať jedenia, pitia, fajčenia a pohlavného styku. Končí sa trojdňovým sviatkom íd al-fitr, teda slávnosťou prerušenia pôstu, a počas neho moslimovia ďakujú Bohu za to, že im pomohol prekonať strasti ramadánu.

    Ramadán trvá 29 alebo 30 dní a na celom svete sa týka okolo 1,5 miliardy moslimov. V Nemecku žije približne päť miliónov moslimov.

     

    - Reklama -