Sólymos: Zakázať predaj igelitových tašiek je cieľom, treba však ísť postupne

    0
    László Sólymos (Autor: TASR)

    “Všetko musí mať svoju postupnosť. Pred dvoma rokmi sme igelitové tašky spoplatnili, v súčasnosti vytvárame predpoklady na zákaz,” priblížil minister. V novele zákona o odpadoch napríklad pribudla definícia mikroténových vreciek, aby mohli byť zo zákazu z hygienických dôvodov vyňaté. Novelu chce rezort vláde predložiť v auguste.

    Na zákaz igelitových tašiek je už podľa ministra lepšie pripravená aj spoločnosť. “Keď sme zaviedli spoplatnenie igelitových tašiek, opoziční poslanci hovorili, že to nebude mať význam. Odvtedy sa však Slovensko v spotrebe igelitových tašiek posunulo z viac ako 400 na 160 kusov na osobu ročne.

    Európsky priemer je pritom 200. Ľudia na Slovensku začali jednoznačne od používania igelitových tašiek upúšťať,” konštatoval.

    O presnom termíne minister zatiaľ nehovorí. “Ja si myslím, že sme veľmi blízko tomu, aby sme to zaviedli,” zhodnotil s tým, že Slovensko je zase popredu v iných environmentálnych opatreniach. “Budeme prví v strednej Európe, ktorí zavedú zálohovanie PET fliaš a plechoviek. Medzi prvými v EÚ tiež zakážeme používanie jednorazových plastových výrobkov,” pripomenul.

     

    - Reklama -