Solidarita, ktorá podkopáva bezpečnosť kontinentu, je pre Európu škodlivá. Maďarsko ju prejavuje tým, že stráži nielen svoje hranice, odkazuje šéf diplomacie

    0
    Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó (Autor: SITA)

    Podľa šéfa maďarskej diplomacie sa v Európe prehlbuje priepasť medzi tými, ktorí podporujú prisťahovalectvo, a tými, ktorí ho vnímajú ako bezpečnostné riziko.

    “Situácia je čoraz vážnejšia, pričom ju dramatizuje aj mimoriadne svojvoľné ponímanie solidarity. Viaceré krajiny si svojvoľne vyberajú isté prvky solidarity, pričom dochádza až k ohrozovaniu Európy, pretože solidaritu nespájajú s bezpečnosťou. Solidarita, ktorá podkopáva bezpečnosť kontinentu, nie je solidaritou a je škodlivá pre Európu,” zdôraznil Szijjártó.

    Podčiarkol, že Maďarsko chráni svoje hranice a tým aj hranice západnej Európy, navyše poskytuje významnú pomoc krajinám západného Balkánu, aby aj tie mohli chrániť svoje hranice pred ilegálnymi migrantmi.

    Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa 31. augusta obrátil listom na predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera, aby Európska únia v rámci európskej solidarity prispela Maďarsku polovicou na doterajšie náklady na ochranu južnej hranice pred migrantmi. Orbánova vláda bola doteraz z Bruselu ostro kritizovaná, že v otázke migrácie nie je solidárna.

    Bledské strategické fórum patrí medzi popredné medzinárodné konferencie v regióne; v posledných rokoch sa etablovalo ako platforma na hľadanie nových stratégií, vízií a postojov, ktorých cieľom je čeliť najnaliehavejším otázkam dnešnej Európy a sveta v 21. storočí.

    - Reklama -