Šokujúce varovanie: Islamisti môžu pri futbale zaútočiť jadrovými zbraňami

    0
    Slovenská futbalová reprezentácia trénuje pred začiatkom majstrovstiev Európy 2016 vo futbale (Autor: TASR)

    „Islamský štát už má na svedomí množstvo chemických útokov v Sýrii a my vieme, že chce zájsť ešte ďalej. Jeho hlavným cieľom je uskutočniť jadrový útok v samom srdci Európy. To v kombinácii s nízkou úrovňou zabezpečenia v jadrových výskumných centrách v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu predstavuje vážne riziko,“ cituje britský denník predsedu Luxembourg Forum Mosheho Kantora s tým, že teroristi by mohli zaútočiť už v priebehu nadchádzajúcich futbalových ME vo Francúzsku.

    Luxembourg Forum, medzi členov ktorého patrí niekoľko bývalých vysokých politikov z Ruska aj Západu, naznačuje, že teroristický útok v priebehu ME vo futbale je skutočne veľmi pravdepodobný. „Organizátori teroristických útokov v Bruseli dlhodobo monitorovali bezpečnostnú situáciu v belgických jadrových zariadeniach. Máme zdokumentované, že sa pokúsili najmenej dvakrát získať prístup do jednej jadrovej elektrárne v Belgicku,“ povedal Kantor na medzinárodnej konferencii v Amsterdame, kde sa oslavovalo 30. výročie rokovaní o odzbrojení medzi vtedajšími prezidentmi USA a ZSSR Ronaldom Reaganom a Michailom Gorbačovom v Reykjavíku.

    Podľa Kantora nemusia teroristi rovno použiť „špinavú bombu“, ale aj samotná krádež jadrového materiálu by z jeho pohľadu predstavovala katastrofu. So zvýšeným rizikom teroristického útoku jadrovými zbraňami súhlasí aj bývalý britský minister obrany Des Browne, ktorý je v súčasnosti podpredsedom Nuclear Threat Initiative (NTI). „Preto je nutné, aby sme proti tejto hrozbe postupovali na medzinárodnej úrovni jednotne. Vieme, že Islamský štát má k dispozícii izotopy uránu,“ konštatoval bývalý britský minister obrany.

    „Džihádisti sa k nim dostali po ovládnutí Mosulu. Teraz už pre nich nebude až také ťažké zostrojiť skutočnú špinavú bombu. Možno sa im s touto bombou nepodarí zavraždiť príliš veľa ľudí, ale už len jej samotné použitie by vyvolalo zničujúci účinok na životné prostredie, infraštruktúru a predovšetkým na psychiku ľudí,“ uviedol Browne. Podobný názor má podľa Independent aj poradca prezidenta Obamu pre národnú bezpečnosť Ben Rhodes. „Vieme, že teroristické organizácie sa usilujú o prístup k jadrovým zariadeniam.“

    Podľa Bieleho domu by mohlo stačiť na výrobu jadrovej bomby odcudzenie približne 2 000 ton vysoko obohateného uránu a oddeleného plutónia, ktoré sa bežne používa v rámci civilných a vojenských programov. Ako dodáva Independent, prezident Obama dostal za svoju snahu o jadrové odzbrojenie Nobelovu cenu za mier po pár mesiacoch vo svojej funkcii prezidenta. Podľa Mosheho Kantora však nesú hlavný podiel viny na súčasnej patovej situácii v oblasti kontroly jadrových zbraní práve Spojené štáty.

    „Washington trvale odmieta diskutovať o limitoch pre svoj protiraketový program. To je hlavná prekážka, ktorá bráni celému procesu zabezpečenia jadrových zbraní a zvyšuje hrozbu jadrového útoku. Žiadne zbrane by nemali byť nedotknuteľné. Je jedno, či ide o obranné alebo útočné zbrane,“ uviedol Kantor. Na samite v Amsterdame okrem toho zazneli prostredníctvom videozáznamu slová posledného sovietskeho prezidenta Gorbačova: „So súčasnou situáciou nemôžeme byť spokojní. Hrozba použitia jadrových zbraní sa v ostatných rokoch značne zvýšila.“

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -