Šokujúce odhalenie! Kaliňák a Počiatek brali úplatky, hovorí prokurátor

    0
    Ján Počiatek a Robert Kaliňák (Autor: TASR)

    Rozhodol sa na základe informácie, že diskreditácia prokurátora v súvislosti s vecami, na ktoré Špirko v danom čase dozeral vrátane B. A. Haus, bola nariadená konkrétnou osobou, ktorou má byť Kaliňák. Oznámil to na brífingu pred budovou Úradu špeciálnej prokuratúry v Pezinku.

    Špirko zároveň opísal trestné oznámenie na Kaliňáka a Počiatka. Podľa neho mali inkasovať úplatky ako províziu z obstarávania sieťových komponentov a technológií. Špirko na túto vec dozeral, ale potom ho obvinili.

    „Podávam trestné oznámenie na ministra vnútra, policajného prezidenta Gašpara, riaditeľa NAKA Hraška, riaditeľa protikorupčnej jednotky Krajmera,“ šokoval Špirko. Dôvodom má byť podľa prokurátora podozrenie z trestného činu sabotáže.

    Špirko sa rozhodol pre podanie trestného oznámenia podľa svojich slov z vlastnej vôle aj s ohľadom na bezpečnosť svojej rodiny a seba samého.

    Prokurátor naznačil, že štát zneužil prostriedky ako napríklad odpočúvanie proti nemu a proti jeho rodine. „Po viac ako osemnástich rokoch som dospel do stavu pochopenia, že tento štát mi nevie zaručiť bezpečnosť,“ vyhlásil.

    Dôvodom na podanie oznámenia sú informácie, ktoré sa k nemu dostali a týkajú sa ministra vnútra Kaliňáka, exministra financií Jána Počiatka a im blízkych osôb. Špirko mal v minulosti na starosti dozor aj nad vyšetrovaním prípadu, v ktorom minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) kúpil podiel vo firme B. A. Haus podnikateľa Ladislava Bašternáka.

    O čo vlastne ide?

    Celú finančnú schému opísal Špirko pomerne podrobne z údajov od oznamovateľa, ktorý mal osobne zaplatiť províziu pre Kaliňáka a Počiatka prostredníctvom tretej osoby.

    „V roku 2010 rezort ministerstva vnútra realizoval zákazku na dodávku sieťových komponentov a sieťových technológií. Tento svedok (oznamovateľ) uvádzal a popísal konkrétne obchodné spoločnosti, ktoré sa zúčastnili tejto zákazky, popísal fyzické osoby, ako aj vzťahy, ktoré fungovali pri realizácii tejto zákazky, a hlavne finančné vzťahy,“ uviedol Špirko.

    Prokurátor ďalej dodal, že oznamovateľ mu opísal dve osoby, ktoré sám zhodnotil ako kľúčové. Prvou osobou mal byť „pán Milan“. Ten mal skutočne realizovať a manažovať celý projekt na dodávku sieťových komponentov a sieťových technológií na ministerstvo vnútra.

    „Osoba pána Milana bola podľa oznamovateľa blízkou osobou ministra vnútra Roberta Kaliňáka aj blízkou osobou (ex)ministra financií Jána Počiatka. Pán Milan nezastupoval len ministerstvo, ale riadil a dohliadal nad realizáciou týchto projektov v prospech týchto osôb. Pán Milan mal blízko aj k úradu vlády, a to predovšetkým k skupine informatizácií pre štátnu správu,“ opísal prvú osobu Špirko.

    Pre Jana a Roba

    Druhou kľúčovou osobou je podľa prokurátora človek, ktorý nie je z verejného života, a preto jeho meno neuviedol. Namiesto toho použil označenie, ktorým mu túto osobu opísal oznamovateľ. „Opísal túto osobu menom Peňaženka. Úlohou tejto Peňaženky bolo predovšetkým vytvárať transakčnú históriu peňazí, ktoré sa podarilo vytvoriť z týchto zákaziek a ktoré boli predovšetkým určené pre Jana a pre Roba,“ povedal Špirko.

    „Jedinou úlohou (Peňaženky) bolo zabezpečovať nielen nakladanie, ale aj zabezpečovať legalizáciu týchto peňazí, a to v prospech týchto dvoch osôb: ministra vnútra SR a ministra financií SR. Peňaženka pôsobila ako poradca na ministerstve, ale jeho jedinou úlohou bolo spravovať tieto peniaze z provízií,“ šokoval prokurátor.

    Špirko opísal aj to, ako podľa jeho informácií fungovali provízie. Tie mali byť v desiatkach percent z výnosov zo zákazky. „Oznamovateľ popísal, že celkovo v piatich čiastkach odovzdal 60-tisíc eur, 100-tisíc eur až 150-tisíc eur a nakoniec 100-tisíc eur, ktoré boli určené na odovzdanie Janovi a Robovi. Peňaženka v tomto smere prízvukovala oznamovateľovi, že je za týmto obchodom Jano a Robo, sú to ich peniaze. V prípade, ak by nezaplatil, dostal by sa do problémov s týmito osobami,“ dodal.

    Špirko podrobnejšie neopisoval legalizačnú schému, do ktorej mal Peňaženka lákať aj oznamovateľa a cez ktorú tiekli peniaze pre Jana a Roba, ale uviedol, že súčasťou tejto schémy mala byť aj spoločnosť FoRest, v ktorej vystupovali práve Kaliňák a Počiatek.

    „Predmetom tejto legalizačnej schémy mali byť podľa oznamovateľa peniaze v hodnote 200 mega, teda ako vysvetlil 200 miliónov eur. Išlo o hodnotu peňazí, ktorá podľa oznamovateľa bola Janova – čo znamenalo Jána Počiatka a Robova – čo znamenalo Roberta Kaliňáka ministra vnútra,“ povedal Špirko s tým, že legalizačná schéma bola dochovaná a založil ju ešte osobne do spisu.

    Na otázku, kde sa spis nachádza, alebo kto má tento prípad na prokuratúre na starosti, Špirko odpovedať nevedel.  

    Autor: TASR/top

    - Reklama -