Šokujúce informácie o útokoch z 11. septembra 2001. Bush mal informácie o teroristickej hrozbe už v auguste. Zasvätení prehovorili

    0
    Dvojičky, symbol Manhattanu, zničil teroristický útok z 11. septembra 2001. (Autor: Reprofoto, Facebook)

    Spravodajcovia zo CIA sa o svojich obavách z teroristických útokov organizovaných al-Káidou zmieňovali podľa zistení Whippla už minimálne od jari 2001. Biely dom však, bohužiaľ, ich početné varovania ignoroval. Podľa vtedajšieho šéfa protiteroristického centra CIA Cofera Blacka bolo od mája 2001 evidentné, že sa pripravuje teroristický útok, pri ktorom zahynie mnoho Američanov. „Coferov bývalý šéf George Tenet mi v prvom rozhovore po ôsmich rokoch povedal, že predovšetkým v období medzi júnom a júlom sa pravdepodobnosť teroristického útoku prudko zvýšila. Až doteraz však Black ani Tenet o týchto veciach verejne do podrobností nehovorili. Od marca sme s nimi a ďalšími spravodajcami ja a moji kolegovia natočili stovky hodín rozhovorov, ktoré zaznejú tento mesiac v pripravovanom dokumente,“ píše Whipple.

    Black a Tenet navrhli Bushovi na jar 2001 plán na odštartovanie tajnej operácie riadenej CIA, v rámci ktorej by došlo k zničeniu al-Káidy. „Tím okolo Busha však uviazol osem rokov dozadu. Boli zvyknutí na ľavičiarskych teroristov, ktorí v noci popíjajú šampanské a občas cez deň vyhodia niečo do vzduchu. Vôbec pri svojej bohorovnosti nepochopili, ako môžu byť teroristi z al-Káidy nebezpeční. Bolo prakticky nemožné oznámiť im naliehavosť situácie,“ hovorí Tenet, ktorý kedysi pomohol Francúzom chytiť známeho teroristu Carlosa. Všetky potrebné informácie mala CIA k dispozícii ráno 10. júla 2001. „Do mojej kancelárie vtedy vtrhol Richard Blee s tým, že má všetko potvrdené z niekoľkých na sebe nezávislých zdrojov. Všetci sme sa zhodli, že je potrebné informovať Biely dom. Zdvihol som slúchadlo bieleho telefónu a kontaktoval šéfku národnej bezpečnosti Condoleezzu Riceovú,“ spomína Tenet.

    Na stretnutí s Riceovou a jej tímom spravodajca Blee vysvetľoval, že v nasledujúcich týždňoch alebo mesiacoch čakajú Spojené štáty teroristické útoky. Riceová sa vtedy podľa spomienok Teneta spýtala, čo by teda mali urobiť. „Musíme ísť okamžite do vojny,“ cituje svojho kolegu Tenet. „Hovoril som Blackovi, ako je pre mňa nepochopiteľné, že aj napriek takému množstvu varovaní Riceová ani Bush nič neurobili. Riceová vo svojich memoároch neskôr tvrdila, že na schôdzku z 10. júla 2001 si úplne presne nespomína, lebo sa vraj pri diskusiách spojených s možnými teroristickými útokmi stretávali takmer denne,“ čuduje sa autor pripravovaného dokumentu Whipple. „Aj po tých rokoch má Tenet problém ovládať sa, keď hovorí o neúspešných pokusoch CIA prinútiť Biely dom k akcii. Povedal mi, že ešte aj dnes o tom pred spaním premýšľa,“ komentuje Whipple chvíle strávené pri rozhovoroch s vtedajšími spravodajcami CIA.

    „Či vyhráva CIA, alebo radikálny islam? Ťažko povedať. Naše veľké víťazstvo spočívalo v tom, že sme po 11. septembri dokázali takmer zdecimovať samotné jadro al-Káidy. Ich veľké víťazstvo predstavuje, bohužiaľ, skutočnosť, že dokázali svoju ideológiu rozšíriť do ďalších častí sveta. Nepodarilo sa nám zastaviť vznik ďalších teroristických zoskupení,“ hodnotí bývalý dvojnásobný dočasný riaditeľ CIA Morell situáciu. Bývalý riaditeľ CIA Leon Panetta tvrdí, že je nutné pochopiť a vyriešiť najmä samotné príčiny vzniku terorizmu. „Čo stojí za tým všetkým hnevom a frustráciou? Je to v podstate nesplniteľná úloha. Preboha, stále sa snažíme prísť na to, prečo sa stali tie veci v Baltimore alebo Detroite. Prečo sa chce toľko ľudí v tejto krajine stať súčasťou pouličného gangu? Kým sa nám to nepodarí, čakajú túto krajinu ďalšie jedenáste septembre a ďalšie otázky typu: Ako ste to, dočerta, mohli dopustiť?“ uzatvára Panetta.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

     

    - Reklama -