Šokovaný svet reaguje na teror v Paríži. Zdesené slová z úst Obamu, Putina, Merkelovej a ďalších

    0
    Teroristické útoky v Paríži (Autor: SITA)

    Streľba z automatických zbraní Kalašnikov a bombové útoky si na národnom štadióne Stade de France vo francúzskom hlavnom meste Paríž vyžiadali podľa najnovších údajov viac ako 100 obetí. Jednoznačné zatiaľ nie je, koľko bolo útočníkov, niektoré médiá uvádzajú dvoch, iné hovoria o šiestich. Útoky vykonali na najmenej siedmich miestach. Teroristom sa pritom podarilo zadržať desiatky rukojemníkov v koncertnej hale. Drámu ukončila svojím zásahom polícia, ktorá dvoch útočníkov usmrtila, tretieho mali zadržať. Na mieste mali ležať desiatky mŕtvych tiel. V týchto chvíľach sa podľa viacerých informácií stále strieľa, zadržaný terorista sa údajne prihlásil k Islamskému štátu.

    V reakcii na útoky Francúzsko uzavrelo hranice. V Paríži vyhlásili zákaz vychádzania. Prvýkrát od druhej svetovej vojny.

    “Nikoho sa nepýtali, kto sú. Jednoducho do nich strieľali. Videl som najmenej 20 mŕtvych tiel,” povedal pre CNN očitý svedok.

    K útoku sa vyjadrujú svetoví lídri

    Nemecká kancelárka Angela Merkelová konštatovala, že je “hlboko otrasená správami, ktoré prišli z Paríža”. Vydala zároveň prehlásenie, v ktorom vyjadrila, že jej myšlienky sú s obeťami “očividného teroristického útoku”.

    Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na svojom twitterovom účte napísal: “Stojíme pri ľude Francúzska. Terorizmus nikdy neporazí demokraciu.”

    Ruský prezident Vladimír Putin vyjadril francúzskemu prezidentovi Hollandovi a francúzskemu národu podporu a solidaritu. “Moskva jednoznačne odsudzuje tieto neľudské vraždy a je pripravená poskytnúť akúkoľvek pomoc pri ich vyšetrovaní,” povedal hovorca ruského prezidenta Dimitrij Peskov.

    Americký prezident Barack Obama sa vyjadril, že ide o “útok proti celému ľudstvu a proti univerzálnym hodnotám, ktoré zdieľame”.

    Britský premiér David Cameron konštatoval, že Británia spraví všetko, aby Francúzsku pomohla.

    Útoky odsúdil aj Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

    - Reklama -