Šokované vedenie RTVS: Informácie výboru NR SR sú vytrhnuté z kontextu

    0
    Jaroslav Rezník (Autor: TASR)

    „Zavádzajúce informácie o vybraných projektoch sú vytrhnuté z kontextu a nie je zjavné, na základe akých konkrétnych údajov a porovnaní Výbor NR SR pre kultúru a médiá vychádzal pri svojich tvrdeniach o ich nehospodárnosti a predražení,“ povedal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

    Poukázal na to, že vo vysielaní RTVS stúpol podiel pôvodnej tvorby a v súčasnosti vyrába programy za nižšie ceny ako pred niekoľkými rokmi, pričom dokázala eliminovať konkurenčné snahy, ako aj inflačné tlaky.

    Pripomenul tiež, že všetky zmluvy aj programy prechádzajú v RTVS viacstupňovou kontrolou, ktorá eliminuje možnosti uprednostňovania akéhokoľvek typu programu.

    „Nie je to však prvýkrát, čo ad hoc kritika vybraných projektov skrývajúca sa za pomyselnú starostlivosť o peniaze koncesionárov a spochybňujúca činnosť manažmentu RTVS, je len priehľadnou zámienkou zakrývajúcou ataky na RTVS z čisto politických dôvodov,“ skonštatoval generálny riaditeľ verejnoprávneho média.

    Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá bude informovať vládu SR a Ministerstvo kultúry (MK) SR o podozreniach z nehospodárneho nakladania s verejnými prostriedkami v RTVS a navrhne urobiť vo verejnoprávnom médiu finančný audit. Po utorkovom rokovaní výboru to uviedol jeho predseda Kristián Čekovský (OĽaNO).

    Dôvodom podozrení je nárast nákladov na výrobu programov v roku 2019, cena výroby konkrétnych relácií, rovnako tak prideľovanie výroby externým dodávateľom.

    Podľa Čekovského RTVS nedostatočne využíva centrálny register námetov a dáva tak priestor na dohody vedenia s vybranými produkčnými spoločnosťami. Predseda mediálneho výboru vidí zlyhanie nielen vedenia verejnoprávneho média, ale aj Rady RTVS ako dozorného orgánu.

    Okrem návrhu vláde a rezortu kultúry vykonať finančný audit v RTVS preto do pléna NR SR predloží návrh uznesenia, že si dozorný orgán neplní svoje zákonné funkcie.

    V prípade, že parlament prijme dvakrát takéto uznesenie v priebehu šiestich mesiacov, odvolá všetkých členov rady.

    - Reklama -