Šojdrová tvrdí, že našla malé sýrske siroty, ktoré by mohlo Česko prijať

    0
    Michaela Šojdrová (Autor: Daniela Černá)

    Minister zahraničných vecí Tomáš Petříček (ČSSD) by do krajiny prijal a dočasné útočisko dal desiatkam osamelých sýrskych detí. O schôdzke sa stále rokuje. Dohoda o termíne schôdzky zatiaľ nie je, mala by byť v priebehu týchto 14 dní, uviedla pre denník Právo Šojdrová.

    Europoslankyňa absolvovala koncom októbra návštevu Grécka a zistila, že v tamojších utečeneckých táboroch sa nachádzajú aj malé sýrske deti, ktoré nemajú nikoho, kto by sa o ne postaral. Grécka strana teraz vyšetruje, či deti skutočne nemajú rodičov alebo iných vzdialených príbuzných, napísal vo štvrtok spravodajský portál Novinky.cz. “Je to proces, ktorý prebieha u každého z tých detí zvlášť. Sú tam i deti, ktoré sú tzv. právne voľné. Sú tam stovky takých detí, ktoré nemajú žiadneho príbuzného,” vysvetlila Šojdrová.

    O možnosti premiestnenia detí do Česka bude podľa europoslankyne rozhodovať grécka strana, Sýria nemusí dať súhlas. “Ide nám predsa o to, že deťom chceme pomôcť. Nepotrebujeme, aby boli deti stopercentne právne voľné, pretože nám nejde o adopciu,” uviedla. “Nám ide len o poskytnutie doplnkovej ochrany či dočasného zverenia do starostlivosti,” dodala Šojdrová.

    Informuje Babiša

    Europoslankyňa chce premiéra Babiša osobne informovať o vekových skupinách detí v táboroch. Rozprávala sa tam s osemročným chlapcom, ale aj s 11-ročným. Podľa jej slov sa tam nachádzajú i tie najmladšie deti. Niektoré sú v táboroch už niekoľko rokov a prišli tam ako maličké deti. Šojdrová upozornila, že pomoc potrebujú tiež deti vo veku tínedžerov. ČR by deťom poskytla dočasnú medzinárodnú ochranu – do úvahy neprichádzajú trvalý azyl, české občianstvo ani adopcie, keďže to neumožňujú sýrske úrady.

    Proces prijatia a ubytovania by sa financoval z eurofondov. Podporu by Šojdrová zrejme získala v ČSSD. Hamáček už skôr vyhlásil, že by Česko zvládlo prijatie 50 detí zo Sýrie. Denníku Právo napísal, že sa chce s europoslankyňou stretnúť a vypočuť si jej návrh. Premiér Babiš sa však dlhodobo stavia proti prijatiu sýrskych detí a dokonca zapochyboval, či Šojdrová nájde sýrske siroty. Babiš opakuje názor, že chce týmto deťom pomáhať na mieste v Sýrii.

    Okolo desať sirôt sa rozhodlo prijať Slovensko, pripomenul vo štvrtok portál Novinky.cz. TOP 09 tiež presadzuje názor, že ČR by mala pomôcť osiroteným sýrskym deťom, a táto strana sa v septembri pokúsila primať Poslaneckú snemovňu k takémuto stanovisku. Výzvu Babišovi, aby prijal 50 detských utečencov, podporilo aj 30 senátorov vrátane predsedu Milana Štěcha (ČSSD).

    - Reklama -