Sochu slobody otvoria napriek shutdownu. Financovať ju bude New York

    0
    Socha slobody, New York, USA (Autor: SITA)

    Podľa guvernéra bude štát New York od pondelka vynakladať denne 65.000 dolárov na výdavky spojené s federálnymi zamestnancami, ktorí zaisťujú prevádzku Sochy slobody a múzea prisťahovalectva na ostrove Ellis Island. 

    Obe lokality, ktoré patria medzi hlavné turistické atrakcie New Yorku, sú zavreté od polnoci z piatka na sobotu miestneho času, keď došlo k takzvanému “shutdownu”, teda k čiastočnému zastaveniu financovania federálnych úradov a inštitúcií. 

    V dôsledku tejto situácie sa do areálu Sochy slobody a múzea Ellis Island denne nedostane v priemere 10.000 návštevníkov. Guvernér Cuomo v tejto spojitosti zdôraznil, že v súvislosti so Sochou slobody nemožno brať do úvahy len ekonomickú stránku, ale že ide o dôležitý symbol New Yorku a amerických hodnôt. 

    Peniaze na prevádzku Sochy slobody a Ellis Islandu poskytuje za bežných okolností Správa národných parkov (NPS), čo je úrad financovaný z federálnych zdrojov. Počas shutdownu spadá NPS medzi inštitúcie, ktoré nie sú nevyhnutné pre základný chod krajiny, a preto je jeho financovanie pozastavené. 

    Základné služby, ako napríklad pošta či kontrola sociálneho zabezpečenia, systém riadenia letovej prevádzky ďalej fungujú, rovnako ako Federálny vyšetrovací úrad (FBI), colná správa, ochrana hraníc či nemocnice pre veteránov.

    Takmer polovica z dvoch miliónov civilných federálnych pracovníkov nebude môcť v pondelok – ak na poslednú chvíľu nedôjde v Kongrese k dohode o obnovení financovania – nastúpiť do práce, keďže ich agentúram došli finančné prostriedky. To znamená, že administratíva prezidenta Donalda Trumpa vstupuje do svojho druhého roka bez plne funkčnej vlády.

    Na pôde amerického Senátu momentálne prebiehajú diskusie, ktoré by mali viesť k schváleniu návrhu zákona o krátkodobom financovaní vlády USA, čo by aspoň nateraz ukončilo shutdown. Tento zákon by zaistil financovanie federálnych inštitúcií až do 8. februára.

    Podľa agentúry DPA sa senátorom z oboch politických táborov darí dosahovať určitý pokrok na ceste ku kompromisu ohľadne imigračnej reformy, ktorým demokrati podmieňujú schválenie dočasného financovania. K hlasovaniu o návrhu by mohlo dôjsť ešte v nedeľu večer alebo v pondelok ráno washingtonského času. 

    - Reklama -