Sobotka sa pustil do imigrantov tak tvrdo, že ho prirovnávajú k Orbánovi

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Sobotka dlhodobo presadzuje obmedzenie počtu migrantov v krajine a svoj postoj zdôvodnil v diskusnom programe ZiB 2 aj pomocou štatistík. „V roku 2014 sme evidovali 10 400 spáchaných trestných činov žiadateľmi o azyl, o rok neskôr to bolo už 14 000 a vlani dokonca 22 000,“ uviedol rakúsky minister vnútra v rozhovore pre verejnoprávnu televíziu a ako z rukáva sypal aj ďalšie čísla, ktorými rozhodne nepotešil zástancov liberálnej migračnej politiky.

    „Deväťdesiat percent žiadateľov o azyl si nevie nájsť prácu a majú len minimálny príjem. Ich integrácia pritom môže úspešne fungovať len v prípade, že pracujú,“ uviedol Sobotka, ktorého strana ÖVP požaduje zníženie horného stropu pre prijímanie utečencov na 17 000 ročne. Na otázku moderátora Armina Wolfa, čo bude s tými žiadateľmi o azyl, ktorí sa do tohto počtu nedostanú, spomenul Sobotka „registračné zóny na hraniciach krajiny a rozľahlosť rakúskych letísk“.

    Sobotka zároveň konštatoval, že vzhľadom na opätovné zavedenie dublinského systému neočakáva, že by sa k hraniciam Rakúska sťahovali stovky a tisíce ďalších migrantov. Odmietol tiež, že by u žiadateľov o azyl dochádzalo k obmedzovaniu slobody pohybu. „Žiadatelia o azyl nie sú v žiadnom väzení a minimálne cestu jedným smerom majú úplne voľnú: smerom do svojej rodnej krajiny. Môžem zveličene povedať, že sme majstrami Európy v repatriácii neúspešných žiadateľov o azyl,“ poznamenal.

    „Minulý rok sme vrátili do krajín pôvodu značné množstvo ľudí a v tomto roku budeme vo svojom úsilí ešte dôkladnejší,“ konštatoval Sobotka, ktorý je vďaka svojmu nekompromisnému postoju k migrantom v krajine čoraz populárnejší. V rozhovore pre ORF však odmietol, že by ašpiroval na post šéfa strany, ktorý pravdepodobne čoskoro uvoľní Erwin Pröll. „Som rád, že môžem byť ministrom vnútra, a plne podporujem Hanni Miklovú-Leitnerovú,“ uviedol Sobotka na adresu horúcej favoritky na prevzatie roly predsedu ÖVP, ktorá v nedávnej minulosti viedla aj ministerstvo vnútra.

    Zatiaľ čo u svojich priaznivcov a väčšiny voličov ÖVP zožal Sobotka potlesk na otvorenej scéne, priaznivci multikulturalizmu a prijímania migrantov boli jeho slovami krajne rozhorčení. „Niečo také nehumánne minister povedať nemôže,“ napísala na svojom Twitteri istá Gisela Sarjasová. „Sobotka by si pokojne mohol vymeniť miesto s Orbánom a nikto by si to ani nevšimol,“ napísal s očividným znechutením ďalší užívateľ Twittera Joachim Kovacs.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -