Snemovňa schválila rezolúciu odsudzujúcu Trumpove rasistické výroky

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Informovali o tom agentúry AFP a Reuters s tým, že za rezolúciou hlasovalo 235 demokratov, ku ktorým sa pridali aj štyria republikáni a jeden nezávislý člen Snemovne reprezentantov, v ktorej majú väčšinu mandátov práve demokrati. Rezolúcia tak Snemovňou prešla pomerom hlasov 240:187. 

    Rezolúcia ostro odsudzuje “rasistické výroky prezidenta Donalda Trumpa, ktoré legitimizujú a zvyšujú strach i nenávisť namierené voči tzv. prisťahovalcom a nebelochom”. 

    Hlasovaniu o nej predchádzali tri dni ostrej kritiky, ktorou demokrati častovali Trumpa pre jeho výroky na Twitteri. V nich totiž americký prezident vyzval v nedeľu nebelošské členky Snemovne reprezentantov, aby sa vrátili “tam, odkiaľ prišli”. Nazval ich pritom “progresívnymi” demokratkami, pochádzajúcimi z krajín “s katastrofálnymi, skorumpovanými a nekompetentnými vládami”, ktoré rozdávajú rady, ako by mala fungovať vláda Spojených štátov.

    Hoci kongresmanky priamo nemenoval, očividne narážal na malú skupinu mladých členiek Snemovne reprezentantov, ktoré zvádzajú mocenské boje s demokratickou predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovou. Patria do nej Alexandria Ocasiová-Cortezová, Rashida Tlaibová, Ayanna Pressleyová a Ilhan Omarová. Tie síce pochádzajú z čiastočne prisťahovaleckých rodín, ale okrem Omarovej, ktorá je zo Somálska, sa narodili v Spojených štátoch.

    Všetky štyri demokratické kongersmanky vzápätí označili Trumpove výroky za rasistické a dostalo sa im podpory aj od zvyšných členov Demokratickej strany. Kongresmaniek sa v tejto veci zastala aj samotná Pelosiová. “Tieto výroky z Bieleho domu sú hanebné a nechutné, tieto výroky sú rasistické,” povedala. 

    Americký prezident poprel, že by sa vyjadril rasisticky. Zároveň ešte v pondelok svoje útoky na štyri kongresmanky vystupňoval a obvinil ich, že nenávidia svoju vlasť. “Ak ste nespokojné, ak sa neustále sťažujete, môžete odísť,” odkázal im tiež v príspevku na Twitteri.

     

    - Reklama -