Smútok je zakázaný, kresťan sa raduje, aj keď je svet zavalený problémami, odkázal pápež veriacim. Hovoril aj o politike

    0
    Pápež František v rímskej Bazilike sv. Jána (Autor: SITA)

    Vo svojej homílii, ktorú odslúžil v rímskej Bazilike sv. Jána v Lateráne, pápež prítomných vyzval, aby sa nenechali premôcť smútkom. “Povolená nie je žiadna forma smútku, aj keď naň máme dôvod, pretože je mnoho znepokojujúcich skutočností a mnohé formy násilia, ktoré ľudstvo zraňujú”. V neskoršom príhovore k veriacim zhromaždeným na Námestí sv. Petra pápež povedal, že “treba mať odvahu hovoriť o radosti”. Pápež poukázal na to, že svet je zavalený problémami, ale kresťan je a musí byť podľa neho radostnou osobou.

    “Jeho radosť nie je povrchná, ani chvíľková, ale je hlboká a stála, lebo je darom Pána,” zdôraznil pápež. Dodal, že “naša radosť vychádza z istoty, že Pán je blízko (…), so svojím milosrdenstvo a láskou”. Vyzval preto prítomných modliť sa za to, aby im Panna Mária dala silu prijať Boha a naučila ich “znášať utrpenie, aby sme potom dokázali znášať aj úsmev”. Svätý otec komentoval aj prijatie záverečného dokumentu Konferencie OSN o klimatických zmenách (COP21), ktoré mnohí – ako zdôraznil – považujú za historické.

    Upozornil, že jeho uskutočnenie bude potrebovať “snahu a veľkorysosť zo strany každého, aby sa dostalo pozornosti tým, ktorí sú najzraniteľnejší”. Vyzval všetky štáty, aby pokračovali v začatej ceste solidarity. Pripomenul, že na budúci utorok sa v kenskom Nairobi začne konferencia Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Apeloval preto na zúčastnené štáty, aby ich rozhodnutia brali do úvahy potreby chudobných, ako aj legitímne očakávania menej rozvinutých krajín a všeobecné dobro celého ľudstva.

    Pred veriacimi pápež na záver svojho príhovoru vyhlásil, že vo všetkých katedrálach sveta sa dnes otvorili Sväté brány. V tejto súvislosti vyjadril nádej, že mnohých ľudí to povzbudí k milosrdenstvu voči iným. Osobitne dnes pápež pozdravil väznených vo všetkých väzniciach sveta a vyzdvihol dialóg medzi katolíkmi a moslimami v rámci hnutia Focolare, lebo “všetci sme Božie deti”, ako zdôraznil. Na záver príhovoru pápež už tradične vyzval prítomných, aby sa zaňho nezabudli modliť a zaželal im dobrú chuť k nedeľnému obedu.

    - Reklama -