Smutná štatistika: Vo svete je najviac utečencov od konca druhej svetovej vojny

0
Utečenci pri stretoch s políciou (Autor: SITA)

Zhruba štvrtina všetkých utečencov pochádza zo Sýrie a Iraku. Ak by sme porovnávali len vnútorne vysídlených (teda tých, ktorí museli opustiť domovy, ale zostali vo svojej krajine), tak hneď za Sýriou (asi 6,5 milióna ľudí) je v tabuľke Kolumbia. V tejto juhoamerickej krajine je vnútorne vysídlených obyvateľov asi päť a pol milióna. Z domovov ich vyhnal polstoročný boj vládnych vojsk s guerillovou organizáciou FARC (Revolučné ozbrojené sily Kolumbie), ktorý stál život už vyše 200-tisíc ľudí.

Viac ako dvadsať percent súčasných utečencov, ktorí odišli zo svojej krajiny, tvoria Afganci. Od sovietskej invázie do Afganistanu v roku 1979 utieklo do susedného Pakistanu a Iránu asi šesť miliónov Afgancov, ale zhruba polovica z nich bola v posledných desiatich rokoch za asistencie UNHCR presídlených späť. Teraz žije najviac Afgancov v Pakistane (asi dva milióny) a v Iráne (niečo cez milión).

Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny urobil utečencov asi z dvoch miliónov ľudí, z toho asi milión utiekol za hranice. Trochu v tieni sýrskej utečenecké vlny je teraz tiež Somálsko, kde si občianska vojna, trvajúca už štvrťstoročie, vyžiadala pol milióna obetí a z krajiny vyhnala viac ako milión ľudí.

Občianska vojna v Sýrii, v ktorej zomrelo cez 300-tisíc osôb, urobila utečencov z viac ako 11 miliónov ľudí. Z nich asi 4,5 milióna opustilo svoju krajinu. Najviac utečencov zostáva v Turecku (asi dva milióny), zhruba 1,5 milióna je v Jordánsku a  vyše milióna v Libanone. Do Európy ich zatiaľ prišlo asi trištvrte milióna.

- Reklama -