Smrtonosná koalícia a katastrofa. Šéf liberálov si zobral na paškál budúceho možného „parťáka“ Smeru

    0
    Richard Sulík (Autor: SITA)

    „Prvý začal večne sympatický chlapík Béla. Prekvapivo a bez akejkoľvek núdze zahlasoval za Ficovu akože protiteroristickú novelu Ústavy SR v skrátenom konaní,“ kritizuje Bélu Bugára a ostatných poslancov zo strany Most-Híd. Práve oni pomohli pri nedávnej zmene ústavy, čo znamená, že ľudí podozrivých z terorizmu budú môcť na polícii zadržiavať dvojnásobne dlhšie. Smer na to potreboval hlasy opozície a podporu našiel u bugárovcov. Aj Sulík tvrdí, že Slovensku predsa žiadny teroristický útok nehrozí a vôbec nebol dôvodom pre skrátené konanie. Bugár však podľa neho len ukázal flexibilitu v postojoch.

    Smer a niekto vyvolený

    „Robert Fico iste ocení tak lojálneho potenciálneho partnera. Teda, dúfajme. Lebo konkurencia nespí,“ tvrdí Sulík vo svojom blogu a na mysli má aj lídra Radoslava Procházku. Môže za to jeho výrok na nedávnej diskusii HNClubu, kde povedal, že možno by bol Smer ochotný pristúpiť na podporu plánu Siete v prípade, ak by vo voľbách získal 28 % a Sieť 22 percent. „Hádam sa nebudeme chytať za slovíčka a riešiť, či to bolo 28 a 22 percent, alebo 38 a 12 percent,“ kritizuje šéf liberálov.

    Podľa Sulíka je však problém v tom, že Fico vyhlásil, že mu do koalície stačí jeden partner. „Pre Smer je ideálna dvojkoalícia – Smer a niekto vyvolený. Dostávame sa tak ku klasickému výberovému konaniu, záujemcovia sa môžu hlásiť.“ Hlavne by podľa neho malo ísť o „štandardnú“ stranu, plusom je zmienka napríklad v Gorile. V tomto prípade je však trochu „out“ strana KDH. „Pravidelné koalície so Smerom vo VÚC voľbách naznačujú, že KDH vie zabojovať. Treba ale povedať, že po tom, ako si predseda KDH Ján Figeľ ešte ako minister dopravy dovolil nakupovať diaľnice za príliš nízke ceny, upadlo KDH do nemilosti,“ tvrdí Sulík s tým, že práve preto nie je KDH „štandardná“ strana, resp., že toto „štandardné“ strany nerobia.

    Situácia sa podľa neho vyfarbuje podobne ako pred voľbami v roku 2012. „Pravicové ´štandardné´ strany pomaly varia svojho voliča na vládu so Smerom. Bude to však smrtonosná koalícia pre ne samé i pre štát,“ nazdáva sa šéf liberálov a ľutuje pravicového voliča, lebo stráca nádej na reformnú vládu. „Staviť na vládu, ktorá bude na vlne populizmu rozdávať sociálne balíčky, strašiť teroristami a tunelovať verejný majetok, je podľa mňa katastrofa,“ kritizuje.

    - Reklama -