Smrť britskej poslankyne. Vrahov brat prehovoril, mnohé je vysvetlené

    0
    Zavraždená poslankyňa britskej Labouristickej strany Jo Coxová (Autor: TASR)

    Britská polícia dnes potvrdila, že skúma duševný stav zadržaného 52-ročného páchateľa a jeho styky s ultrapravičiarmi. Zabitie Jo Coxovej na ulici pred jej poslaneckou kanceláriou za bieleho dňa však vyvolalo v Británii obavy, že mohlo nejakým spôsobom súvisieť s nenávistnou politikou, ktorú rozpútala kampaň pred referendom. Niektorí komentátori dnes upozornili, že jazyk, ktorý používajú obe strany pred budúcotýždňovým referendom, osobitne však kampaň bojujúca za odchod Británie z EÚ, vytvoril klímu podnecujúcu k nenávisti a mohol viesť až k násiliu.

    Labouristický politik Stephen Kinnock, ktorý mal s Coxovou v parlamente spoločnú kanceláriu, dnes pre stanicu BBC povedal, že “cesta od hrozných slov k hrozným činom nie je dlhá”, a dodal, že Coxová si nič nerobila z výhražných SMS správ, ktoré jej chodili. Polícia v marci zistila totožnosť muža, ktorý jej ich posielal, a udelila mu výstrahu. Podobný názor ako Kinnock majú aj ďalší labouristickí poslanci, ktorí varovali, že rétorika používaná v britskej politike zhorkla a začala spoločnosť rozdeľovať.  “Nie je to otázka straníckej politiky, my všetci musíme zmierniť svoj jazyk,” citovala agentúra DPA poslanca Barryho Sheermana, ktorého volebný obvod bol neďaleko Coxovej obvodu. “My všetci nesieme zodpovednosť za jazyk, ktorý používame, a ten, kto si myslí, že je chytré alebo nápomocné rozdúchavať nenávisť a bigotnosť…, by mal dlho a silno popremýšľať o tom, čo robí,” dodal poslanec Ben Bradshaw, zastupujúci mesto Exeter.

    Polícia dnes zatkla muža, ktorý sa vyhrážal Bradshawovi zabitím v telefonáte do jeho londýnskej kancelárie. Poslanec a jeho asistenti boli podľa médií terčmi rasistickej a homofóbnej kampane.  Denník The Guardian dnes označil tón predreferendovej kampane za “rozvratný a odporný”. Výskumníčka z Kodanskej univerzity Charlotte Galpinová tento týždeň obvinila obe kampane, bojujúce za odchod z EÚ i za zotrvanie v únii, z úmyselného využívania “strachu” v predvolebnom boji. Dokonca aj bulvárny denník The Sun, stúpenec Brexitu, ktorý často v titulkoch zveličuje a je známy útočením na verejné osobnosti, prejavil obavy z kampane pred referendom vo svetle zavraždenia poslankyne Coxovej.  “Zatiaľ nevieme, či zabitie Jo súviselo s horúčkovitým vzrušením, s akým prebieha kampaň pred referendom,” napísal denník v dnešnom úvodníku. “Zdá sa však byť príliš veľká náhoda, že by tam nebola žiadna súvislosť s celoštátnymi výlevmi nenávisti z oboch strán.”

    - Reklama -