Smog a znečistenie ovzdušia? Žiaden problém, obmedzíme dopravu. Talianske riešenie v praxi

    0
    Ulice Ríma (Autor: SITA)
    Vedenie radnice v Miláne sa rozhodlo, že zníži objem smogu obmedzením dopravy, ktoré je podľa viacerých Talianov drastické, ale podľa úradov nevyhnutné. Od začiatku týždňa až do stredy nesmú jazdiť autá, motorky ani skútre. Zákaz má každý deň platiť 6 hodín. 
     
    O niečo miernejšie opatrenie zvolili úradníci v Ríme, kde museli rovnako ako v Miláne obmedziť dopravu pre veľmi zlý stav ovzdušia. V talianskej metropole sa po dňoch striedajú autá s párnymi a nepárnymi značkami. Obmedzenie je platné deväť hodín denne rovnako ako v Miláne od pondelka do stredy. Výnimku tvoria, samozrejme, ekologické autá s hybridným pohonom alebo elektromobily.  

    Príliš mierna zima 

    Podľa expertov radnice dvoch najväčších talianskych miest pristúpili k obmedzeniu dopravy pre veľmi pokojné a suché počasie, ktoré je pre toto ročné obdobie v Taliansku neobvyklé. Práve také, pre milovníkov snehu a zimy nepriaznivé poveternostné podmienky spôsobujú, že splodiny z áut sa nerozptýlia a zostávajú pri zemi v podobe smogu, ktorý môže vo vysokých koncentráciách spôsobovať dýchacie ťažkosti. 
     
    Úrady v Miláne však podľa britskej spravodajskej stanice BBC nezostali len pri obmedzovaní vodičov osobných áut, ale ponúkli im aj alternatívne riešenie, ktoré je jedným zo špeciálnych „antismogových“ opatrení predstavených v týchto dňoch. Týmto riešením sú celodenné lístky na mestskú dopravyu, ktoré cestujúcich vyjdú na 1,50 eur. Trojdňové obmedzenie dopravy z tohto týždňa je podľa milánskej radnice pokus, ktorý má ukázať, či ide o správnu cestu ako znížiť znečistenie tamojšieho ovzdušia. 
     
    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.
     
    - Reklama -