Smerujú plány Bugára do koša? Dankova odpoveď ho postaví zo stoličky

    0
    Béla Bugár a predseda NR SR Andrej Danko (Autor: TASR)

    Strana Most-Híd chce rokovať o predčasných parlamentných voľbách so SNS. Premiér Robert Fico (Smer-SD) takúto možnosť odmieta. Ak rokovania nebudú úspešné, Most-Híd odíde z koalície. Oznámil to v pondelok predseda Mosta-Híd Béla Bugár po zasadnutí republikovej rady strany a stretnutí s Ficom. Podľa Bugára by súčasnú situáciu vyriešili iba predčasné voľby, kedy by mali byť, nespresnil.

    „Republiková rada Mosta-Híd poveruje vedenie rokovať s koaličnými partnermi o možnostiach predčasných parlamentných volieb. Ak tieto rokovania budú neúspešné, strana Most-Híd vystúpi z vládnej koalície,” citoval uznesenie rady Bugár.

    Uviedol, že predseda vlády odmietol dohodnúť sa na predčasných voľbách, preto chce Most-Híd rokovať ešte so SNS. Doplnil, že pokiaľ dôjde k dohode o predčasných voľbách, ministri Mosta-Híd zostanú vo vláde. Bugár nepovedal, či jeho poslanci podporia návrh na vyslovenie nedôvery vláde, s ktorým chce prísť opozícia. „Ešte tam nie sme,” poznamenal. Viac sme o tom písali TU.

    Musí prísť k pádu vlády, odkazuje Danko

    K celej situácii sa vyjadril aj predseda parlamentu a predseda SNS Andrej Danko, ktorý berie na vedomie rozhodnutie Mosta-Híd, že rekonštrukcia vlády je pre Bugára uzavretá možnosť. „SNS vníma, že koaličný partner nepovažuje demisiu ministra vnútra za dostatočnú. Predsedníctvo strany ma zaviazalo rokovať o predčasných voľbách, ale až vtedy, ak dôjde k pádu vlády, resp. jej nefunkčnosti, prípadne k nefunkčnosti koalície,“ napísal Andrej Danko na sociálnej sieti Facebook.

    Rokovanie o predčasných voľbách, ako chcel Bugár, tak neprichádza do úvahy a strana Most bude musieť pravdepodobne vystúpiť z koalície. „ Preto sú akékoľvek úvahy o stanovení termínu nových volieb nateraz predčasné,“ uzavrel Danko.

    - Reklama -