Smerákovi Paškovi dochádza dych, Fico s ním už pre parlament neráta. Precenil svoje schopnosti, myslí si komentátor

    0
    Pavol Paška, niekdajší podpredseda strany Smer-SD (Autor: SITA)

    Ako pripomína Dag Daniš vo svojom komentári na portáli aktuality.sk, rivalita Kaliňák – Paška sa  zrejme končí. S exšéfom parlamentu sa vraj na volebnej kandidátke neráta. Tento fakt už potvrdila aj agentúra SITA. Smerák, ktorý utrpel porážku po kauze predraženého piešťanského CT-čka, tak dostal ďalšie K.O.

    Krehká hra s najvyššími

    Podľa Daniša nebol podpredseda Smeru len akýmsi tichým „patrónom“ slovenského zdravotníctva. „Paška mal byť hlavne spojencom podnikateľa a oligarchu Juraja Širokého. A neskôr mal poslúžiť aj ako spojenec Penty,“ upozorňuje Daniš. So Širokým to bolo tak, že sa mal vďaka Paškovi presadiť v zdravotníctve. Bolo to vďaka neslávne známej firme Medical Group, v ktorej kedysi pôsobil aj smerák. V súčasnosti, mimochodom, sídli Medical Group vo firemnej centrále oligarchu Širokého. A tržby spoločnosti poriadne narástli, najmä odvtedy, čo je Smer vo  vláde.

    Ako ďalej pripomína Daniš, Paška sa mal neskôr postarať aj o záujmy Penty. „V zdravotníctve spojili sily dvaja najsilnejší hráči. Penta so zdravotnou poisťovňou Dôvera. A oligarcha Široký, ktorý mal spolu s Paškom vplyv na štátnu zdravotnícku politiku,“ píše Daniš. Neskôr sa mala stať polovičným akcionárom poisťovne cyperská spoločnosť Prefto, prepojená so Širokým. Smerákovi Paškovi sa však podľa Daniša mala hra s najsilnejšími napokon vypomstiť.

    Kaliňákova prekážka

    Nepotvrdené informácie hovoria o tom, že o Medical Group mala prejaviť záujem Penta. O polovicu akcií Dôvery však prejavila záujem, čo  sú zase potvrdné informácie. Tie však držala firma Prefto, ktorá bola údajne prepojená so Širokým. K dohode napokon došlo práve po piešťanskej kauze s CT prístrojom, po tom, čo vo funkcii nakoniec skončil aj samotný Paška. „Penta má nakoniec ovládnuť všetky akcie Dôvery. S cenou transakcie do 200 miliónov eur. Predaj Medical Group do rúk Penty zatiaľ oznámený nebol,“ informuje Daniš. Paška však možno rátal, že sa nakoniec vráti do hry a po parlamentných voľbách posilní svoje pozície. To však ešte netušil, že narazí na prekážku v podobe kedysi partnerov, dnes rivalov. Polícia totiž začala prešetrovať kauzy, v ktorých figurujú „paškovci“, teda známa košická chobotnica. Práve Košičania, resp. košická skupina, sú tí, ktorí majú v slovenskom zdravotníctve ohromný vplyv a, samozrejme, prepojenie so Smerom.

    Proti košickej chobotnici začala operovať aj strana Sieť, na čele s podpredsedom Miroslavom Beblavým. Strana má podľa Daniša korektné vzťahy s Pentou. „Vyzerá to tak, že Paška a jeho zdravotnícke impérium, ktoré si budoval so Širokým, stráca dych. A časom zrejme skončí v rukách silnejších,“ predpovedá Daniš. Exšéf parlamentu totiž podľa neho zjavne precenil svoje sily, a to  aj v biznise, aj v politike, ktorá s tým ide ruka v ruke.

    Celý komentár Daga Daniša si môžete prečítať TU


     

    - Reklama -