Smerácky biznis dobre vynáša. Poslanci sú ochotní platiť si v straníckej eseročke za prenájom. Za štátne

    0
    Poslaneci za Smer-SD Anton Martvoň a Renáta Zmajkovičová (Autor: SITA)

    Taká normálna kancelária. Na jednej strane fotografia premiéra Roberta Fica, oproti veľký maľovaný portrét Renáty Zmajkovičovej. Nechýba ani papierová maketa premiéra vo futbalovom drese. Takto vyzerá kancelária Smeru v Trnave. Tú strana získala na základe darovacej zmluvy od SDĽ a takto je to aj s inými budovami. Informácie priniesol Denník N.

    Kde vlastne sedí Galis?

    Až 46 poslancov uzavrelo v tomto volebnom období nájomné zmluvy s eseročkou Agentúra Smer. Jej vlastníkom je samotná strana. Poslanci si však nájmy nechajú platiť z peňazí, ktoré si môžu nárokovať na svoju poslaneckú činnosť. Do straníckej firmy pritom putujú od poslancov tisícky eur. Denník sa zaujímal o to, koľko Smer na platbách od štátu cez poslancov zarába. Od Národnej rady ani strany Smer sa však nedočkal odpovede. Poslanci za toto volebné obdobie dali na prenájom takmer pol milióna eur.

    Samotní smeráci sa však pri odpovediach vzhľadom na svoje prenájmy poriadne zamotali. Príkladom je napríklad Dušan Galis, ktorý dal v tomto volebnom období za prenájom takmer 40-tisíc eur. Nevedel si však spomenúť, kde všade má kancelárie. Najprv si myslel, že na Súmračnej v bratislavskom Ružinove, potom sa opravil, že je to vlastne Gunduličova ulica neďaleko parlamentu. Tam mu vraj chodí pošta, preto si za kanceláriu platí. To však nie je pravda. Podľa webu parlamentu totiž platí za kanceláriu v Žiline, čo najprv poprel, potom si zázračne spomenul, že vlastne áno. „Mám kanceláriu v Žiline, ale chodím tam veľmi málo. Tak raz za dva týždne,“ povedal poslanec. Pri tejto frekvencii by však mal vedieť hneď, v ktorých mestách a kanceláriach sa vyskytuje, a teda si za ne aj platí. Okrem toho má kanceláriu aj v Dolnom Kubíne, ktorú si prenajíma od svojej asistentky. Za štátne. Tam platí údajne mesačne 700 eur a Smeru 280.

    Zmätená Gabániová

    V Žiline si prenajíma kanceláriu aj ďalší smerák Anton Martvoň. A to až za 845 eur štvrťročne. Zdá sa mu to však normálne, vraj je úplne jedno, komu za nájom platí či súkromníkovi, či Agentúre Smer, ktorá je podľa neho osobitná spoločnosť. Mimochodom, o tom, že táto eseročka patrí smerákom, nevedela poslankyňa Darina Gabániová. „Ja neviem, či Agentúra Smer patrí strane Smer, ani kto je za ňou. Neviem, kto je majiteľom Agentúry Smer,“ odpovedala zmätená Gabániová.

    - Reklama -