Smeráci idú meniť podmienky pri voľbách: Toto sa propagovať nebude

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Predkladatelia chcú takto zabezpečiť, aby údaje o zamestnaní kandidátov neboli zneužívané na propagáciu občianskych združení, prípadne iných právnických osôb, “respektíve, aby tento údaj nebol používaný na identifikáciu príslušnosti kandidáta k hnutiu, konkrétnej občianskej iniciatíve, združeniu a podobne”.

    Niektorí kandidáti podľa poslancov svoju angažovanosť napríklad v občianskych združeniach propagujú aj v období, keď je už vedenie volebnej kampane zakázané. Tieto údaje sa totiž dostávajú aj na hlasovací lístok.

    “Zároveň tým dochádzalo k propagácii konkrétnych občianskych združení, ktoré zároveň verejne propagovali svoje sympatie k programom politických strán,” vysvetľujú v dôvodovej správe.

    Poslanci sa odvolávajú aj na Štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán, ktorá podľa nich skonštatovala, že dochádza k zneužívaniu rubriky “zamestnanie, ktoré kandidát vykonáva v čase podania kandidátnej listiny”, na politickú reklamu.

    Novela zákona by tiež podľa poslancov mala pomôcť voličovi v jednoznačnom rozpoznaní nezávislého kandidáta od kandidáta na kandidátnej listine politickej strany.

    Zákon by sa mohol prvýkrát uplatniť až po voľbách

    Podľa navrhovanej úpravy by mohol kandidát uvádzať viac zamestnaní, ak ich vykonáva, avšak bez uvádzania názvov zamestnávateľa.

    V prípade porušenia zákona by komisia nemusela kandidáta zaregistrovať. Predchádzala by tomu výzva na odstránenie vlastných mien alebo ich skratiek z údaja o zamestnaní.

    Účinnosť novej legislatívy navrhujú poslanci Smeru-SD od 1. mája 2020, aby sa zákon mohol prvýkrát uplatniť až po voľbách do Národnej rady SR.

    - Reklama -