Smer zavádza pomery putinovského Ruska, zaznelo. Matovič odhalil, ako to skončilo s jeho obvinením

    0
    Igor Matovič (Autor: SITA)

    “Som rád, že prokurátor na 17 stranách špičkovej práce zhovadil celý tento politický proces. Vyšetrovateľ napísal škôlkarské obvinenie a prokurátor ho upozorňuje, že konal nezákonne,” povedal Matovič.

    Lipšic je presvedčený, že takto si nedovolil konať ani Vladimír Mečiar a nekoná tak ani bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Podľa jeho slov prokurátor konštatuje, že výpovede Fica a jeho manželky sú takmer identické, pričom považuje za málo pravdepodobné, že takto mohli vypovedať. “Takto vykonaná zápisnica nemôže slúžiť ako dôkaz viny,” konštatuje podľa Lipšica prokurátor.

     Otázky vyšetrovateľa kladené premiérovi označil prokurátor za sugestívne a spustené trestné stíhanie za nedôvodné s tým, že Matovič výrokom, že predseda vlády a jeho manželka majú schránkovú firmu na Belize, neprezentoval svoje názory, ale informácie z anonymného podania. Rovnako tak mal prokurátor konštatovať, že pokles preferencií Smeru-SD údajne spôsobený Matovičovým výrokom nie je preskúmateľný, lebo na to mohlo mať vplyv viacero faktorov.

    “Dávajú to svojim vyšetrovateľom a tváriť sa, že sú nezávislí, je blud. Národná kriminálna agentúra slúži na presadzovanie čisto politických káuz. V právnom štáte je takto fungujúca inštitúcia škandálom. Roberta Fica za výroky nikto nestíhal, napadlo to až jeho a ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Je to ohrozenie právneho štátu. Mlčí aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) a koaliční partneri Smeru-SD si nevšímajú, že pod ich vládou sa na Slovensku zavádzajú pomery putinovského Ruska,” odkázal Lipšic a zopakoval, že kauzu vyšetroval Slavomír Laho, ktorý zamietol kauzu emisie a skúmal tunelovanie Vojenského spravodajstva.

    Predseda poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka uistil, že celú vec nenechajú len tak a opoziční poslanci budú iniciovať mimoriadny Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť. “Kaliňák má čo vysvetľovať. Budeme sa pýtať, ako je možné, že sa takto postupuje. Prokurátor našťastie videl, že je to nezmysel. Ako je možné, že z pozície sily premiér zastrašuje opozíciu?” pýtal sa Vašečka. 

    S informáciou o Ficovom účte na Belize prišiel Matovič v polovici augusta 2015 najprv na sociálnej sieti, potom aj na tlačovej besede. Vychádzal pritom z anonymných informácií, ktoré si našiel v poštovej schránke. Podľa anonymu si mal Fico s manželkou ešte v roku 2008 založiť schránkovú firmu v Belize. Na dvoch účtoch tejto firmy malo byť podľa lídra OĽaNO-NOVA 674 miliónov dolárov. Približne 30 strán oskenovaných faktúr, blokov a zmlúv, ktoré Matovič dostal a považoval za hodnoverné, malo preukazovať manipulácie vo verejnom obstarávaní i tok peňazí na účty firmy v Belize. Premiér Fico Matovičove vyhlásenia označil za hlúposti.

    Polícia Matovičove informácie preverovala cez finančnú spravodajskú jednotku v Belize. Tá uviedla, že Fico a jeho manželka nemajú a ani v minulosti nemali žiadne osobné alebo podnikateľské účty alebo iné finančné produkty vedené vo finančných inštitúciách v Belize. 

    - Reklama -