Smer vždy stál v prvej línii boja proti migrácii, sme vlastenci, tvrdí Blaha

    0
    Poslanec strany Smer-SD Ľuboš Blaha (Autor: TASR)

    “Sme vlastenci. Garantujeme, že do Marrákeša nikto nepôjde, ak by to malo znamenať vyjadrenie podpory globálnemu paktu. Ja som presvedčený, že tam nesmie ísť žiaden slovenský diplomat. Je to najčistejšie riešenie,” povedal Blaha.

    Poslancovi prekáža, že migrácia je v dokumente vnímaná ako pozitívna vec. “Takto to na Slovensku nevnímame. Ekonomická migrácia je aktom zúfalstva. Nie je na tom nič pozitívne, ak ľudia utekajú z krajín zdevastovaných vojnou, ktorú vedú najmä západné mocnosti. Migrácia je problém, nie riešenie. Poďme teda pomáhať tým ľuďom doma, aby nemuseli utekať. Riešenie príčin je jediné riešenie. Globálny pakt túto filozofiu popiera,” tvrdí.

    Blahovi sa tiež nepozdáva, že v pakte sa na 30 stranách hovorí o právach migrantov a vôbec sa nehovorí o ich povinnostiach. “Ak migrant príde do cieľovej krajiny, má najmä povinnosti. Musí sa prispôsobiť danej kultúre, nemôže mlátiť ženu len tak,” upozornil.

    Koaličný poslanec sa nevyhol ani verejnej mienke na Slovensku. “Demokracia je, že rešpektujeme názory ľudí. Nazývať to zápecníctvom?” pýtal sa Blaha na margo výroku ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD), ktorý pre odmietavý postoj koalície ku globálnemu paktu hrozí demisiou.

    Nezaradený poslanec Martin Poliačik v reakcii podotkol, že vláda predložila na aktuálnu schôdzu zákon o riadenej ekonomickej migrácii. “To ako lícuje postoj Smeru-SD? Veď ten pakt je presne o tom, že ak sa globálny svet zmenšuje, je potrebný súbor pravidiel, aby tu nebol chaos. Suverenita nie je ostať sedieť doma a tváriť sa, že problém prestane existovať. Suverenita je sedieť za jedným stolom s tými, ktorí rozhodujú, a predložiť svoje pripomienky. A to je presne to, čo sa bude v Marrákeši diať,” odkázal.

     

    - Reklama -