Smer rieši nepríjemný problém. Kandidáti, ktorých podporovali, sa k strane odmietajú verejne prihlásiť. Podmanický hovorí o antikampani

    0
    Predseda Smeru Robert Fico (uprostred) a členovia strany počas brífingu po zápise do kondolenčnej knihy v súvislosti s úmrtím bývalého predsedu NR SR Pavla Pašku. (Autor: TASR)

    Ako sa píše na portáli sme.sk, koncom júna svoju kandidatúru oznámil viceprimátor Košíc Martin Peruško. Ten od marca zastáva funkciu primátora Košíc, lebo Richard Raši, ktorého zvolili v roku 2014, sa stal vicepremiérom pre investície a informatizáciu. Napriek tomu, že vymenoval všetky svoje ambície, ktoré by chcel urobiť ako možný primátor, ani raz nespomenul, že by bol kandidátom za Smer.

    K tomu sa priznal až po novinárskej otázke. „Vôbec sa nehanbím za to, že kandidujem za stranu Smer, ktorej členom som od roku 2015,“ uviedol v tom čase Petruško. Doteraz však nemá logo strany na svojej oficiálnej stránke, kde propaguje svoju kandidatúru. Vystupuje tak ako nezávislý.

    Ako píše denník SME, napriek tomu, že Smer má stále najsilnejšie celoštátne preferencie, má problém dosadiť vlastných ľudí za kandidátov vo väčšine miest.

    Problémy pripúšťa aj Podmanický

    To, že sú ťažkosti v strane týkajúce sa kandidátov, pripúšťa aj krajský šéf Smeru v Žiline Ján Podmanický. „Celospoločenská antikampaň, ktorá sa proti strane vedie v posledných mesiacoch, spôsobuje obavy niektorých kandidátov, či im kandidatúra Smeru neuškodí,“ vyhlásil. Dodáva, že podpora strany je najvyššia u kandidátov menších miest a na vidieku ako v tých väčších, a preto kalkulujú, či svoje meno spoja so značkou Smeru.

    Primátor v tom istom meste Igor Choma oznámil, že opätovnú kandidatúru v tomto roku neplánuje. Smer tam však vlastného kandidáta nenasadí, uvažujú však o tichej podpore súčasného viceprimátora Patrika Gromu. Podmanický sa k tejto veci nechcel konkrétnejšie vyjadriť. „Nechcem predbiehať. Otázka okolo kandidáta za žilinského primátora bude predmetom rokovania straníckych orgánov Smeru.“

    Ako uvádza Václav Hřích z agentúry AKO, po tichej podpore siahajú vtedy, ak strana pochybuje o víťazstve a teda sa v prípade neúspechu vyvinia. Druhý prípad je, ak kandidát nechce byť spájaný s danou stranou a tak siahajú po tichej podpore. 

    Jediný, kto priamo potvrdil podporu Smeru, je terajší primátor Nitry Jozef Dvonč. Toho SNS a Smer podporovali aj pred štyrmi rokmi, a teda sa za podporu Smeru nehanbí.

    Nestraníci

    O nestranícku kandidatúru sa rozhodol aj súčasný primátor Banskej Bystrice Ján Nosko, ktorý rovnako mal v roku 2014 podporu Smeru. Argumentoval, že aj vtedy bol nestraníckym kandidátom, prijme však podporu každej strany, ktorá sa stotožní s jeho programom.

    V Bratislave nepostavia vlastného kandidáta, pretože v hlavnom meste majú najmenšiu podporu v rámci všetkých regiónov. Hovorí sa však o tichej podpore súčasného primátora Iva Nesrovnala. Kým v Prešove dosadili neznámeho poslanca mestského zastupiteľstva Miroslava Benku, v Trnave o kandidátovi ešte stále rokujú.

    Trendom nezávislých kandidátov sa minulý rok obhajoval šéf Smeru Robert Fico, keď v župných voľbách prišiel o štyri kraje. Podľa politológov však za to môžu nevyriešené kauzy strany.

    Úspech nezávislých kandidátov spočíva podľa Hřícha v tom, že ľudia viac rozhodujú o osobnosti kandidáta ako o straníckej príslušnosti. Ako dodáva, rozdiel je v tom, že kým si kedysi chceli nezávislí zvýšiť šance na výhru, momentálne o podporu Smeru nestoja. „Kým bol Smer veľmi silný, logicky si chceli cez jeho podporu zvýšiť šance, no po jeho oslabení zhodnotili, že už im nemôže pomôcť,“ dodáva na záver.

    - Reklama -