Smer musí umrieť, vyjadril sa Hlina. A potom zložil poklonu Ficovi: Každý, kto povie, že nerozumie politike, nehovorí pravdu

    0
    Alojz Hlina (Autor: TASR)

    Posledné prieskumy sú pre aktuálne mimoparlamentnú stranu KDH optimistické. Hnutie Alojza Hlinu by zasadlo do parlamentných lavíc. Redaktorka Plus 7 dní sa zaujímala, čím by hnutie chcelo osloviť ateistov, pretože sú kresťanskou a konzervatívnou stranou. Svoju šancu vidí predseda v tom, „že budeme moderná konzervatívna strana, ktorá sa nebojí ľudí a iných konfesií. Aj medzi ateistami je množstvo ľudí, ktorí majú konzervatívne zmýšľanie, len nemajú dar viery. Chceme postaviť veľký konzervatívny dom a veľa ľudí v ňom“.

    Hlina v rozhovore priznáva, že ho uráža, keď sa parlamentná strana ĽS NS označuje ako kresťanská. „Začali sme – a priznávam to – čistenie konzervatívneho priestoru. Motal sa nám tam Kollár, už som čakal, kedy začne chodiť na púte s Krajniakom…“ vyjadril sa s tým, že je rád, že predseda hnutia Sme rodina povedal, že nechápe, prečo na nich Hlina stále útočí, keď nie sú kresťanská strana. Toto vyjadrenie Hlina považuje za vzdatie sa priestoru.

    „Druhý problém je ĽS NS, tam už to bude mastenica. Ale pozrite sa, ĽS NS zneužíva kríž, zneužíva vieru,“ podotkol s tým, že o bustu Jozefa Tisa s ĽS NS bojovať nebudú. „Hlásime sa k Andrejovi Hlinkovi nielen pre podobnosť v mene,“ doplnil. Predseda KDH sa vyjadroval aj k prípadnej spolupráci s politickými stranami. Jasné nie hovorí iba na spoluprácu so Smerom. „Bude to umenie možného a nechcem niekoho dopredu odpálkovať, lebo možno nebude s kým ísť do koalície,“ povedal.

    Na otázku, či si vie spoluprácu s aktuálne najsilnejšou koaličnou stranou predstaviť bez jej predsedu Roberta Fica alebo ministra vnútra Roberta Kaliňáka, odpovedal rovnako zamietavo. „My sme hodnotová strana, Smer vznikol ako projekt aparátnikov. Smer musí zaniknúť, Smer musí umrieť. Ak by vznikla nová sociálna demokracia na Slovensku, a bol by v nej pán Pellegrini, Maďarič, Kažimír a budeme musieť bojovať proti extrémistom, možno by sa dalo o tom rozprávať,“ dodal s tým, že v strane Smer sú pre neho prijateľní ľudia, ale museli by z Ficovej strany odísť. V rozhovore pridal aj pochvalné slová na adresu premiéra. „Rešpektujem ho ako politika. Každý, kto povie, že Fico nerozumie politike, nehovorí pravdu, Fico rozumie politike. Je dobrý technológ moci, rešpektujem ho ako protivníka,“ povedal.

    - Reklama -