Smer má vhodného kandidáta na prezidenta. Nehanbí sa za stranu, je na konci kariéry a momentálne bez roboty, ironizuje Sulík

    0
    Robert Kaliňák a Richard Sulík (Autor: TASR)

    Na stránke hnonline.sk napísal na túto tému komentár šéf liberálov Richard Sulík. Namiesto toho, aby Robert Fico prišiel s finálnym menom, hovorí podľa saskára na brífingoch, že Smer je najúspešnejšia strana. „Nuž, v rozkrádaní rozhodne. Ale aj v počte členov (odhad je asi 16-tisíc) sa umiestnil Smer na peknom treťom mieste za KSS a HZDS,“ píše šéf liberálov.

    Podľa Richarda Sulíka je zvláštne, že sa spomedzi toľkého počtu ľudí nenájde jeden, ktorý by vyhovoval podmienkam na post prezidenta a kandidoval by za svoju stranu. Na druhej strane ale uvádza, že tento stav je dôsledkom ich štýlu vlády, kde každý môže všetko.

    Podľa Sulíka je ďalším znakom úpadku Smeru to, že nikto si nechce svoju povesť pošpiniť menom a značkou strany. „Všetci si veľmi dobre pamätajú, ako ´podpora´ Smeru zničila Milanovi Ftáčnikovi županské nádeje. On sa jej aj dlho bránil, ale nakoniec bratislavský predseda Smeru Martin Glváč predsa len vytiahol hrdzavú dýku,“ uvádza Sulík.

    Nemajú si koho vybrať

    Podľa šéfa liberálov nechce rovnakú chybu (kandidovať za prezidenta) ako predseda Smeru spraviť terajší premiér Peter Pellegrini. Maroš Šefčovič by podľa Sulíka musel byť padnutý na hlavu, aby sa uchádzal o post hlavy štátu, a Ivan Korčok odcestuje v septembri do Washingtonu ako slovenský veľvyslanec. „Ján Kubiš by sa možno ulakomil, ale jeho nik nepozná. Fico ako kandidát na prezidenta by bol vtip desaťročia. Marek Maďarič prestal poslúchať,“ vysvetľuje pozíciu ďalších vplyvných ľudí zo Smeru. Jediný, kto sociálnym demokratom ostáva, je minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Ten sa však podľa Sulíka bráni.

    Predseda strany SaS konštatuje, že tento stav je „skutočná mizéria Smeru“ a prirovnáva ju k strane SDKÚ Mikuláša Dzurindu, keď si z nej spravil eseročku. „Nielen človek má len jedno meno, ale aj strana, a preto si my v SaS dávame taký veľký pozor,“ dodáva.

    Podľa Sulíka ale existuje jeden vhodný kandidát, ktorý sa za stranu nehanbí. A to bývalý minister vnútra Robert Kaliňák. A to z niekoľkých dôvodov. „Spĺňa požiadavku, že na prezidenta by mal kandidovať človek na konci svojej kariéry. A k tomu všetkému je momentálne bez roboty,“ uzatvára.

    - Reklama -