Smer ide do volieb naplno. Ficove výroky o moslimoch už aj v reklamách

    0
    Robert Fico (Autor: SITA)

    Na tlačovej besede po silvestrovských útokoch v Kolíne nad Rýnom Fico predniesol niekoľko ostrejších výrokov a predstavil tak nový postoj vlády k utečeneckej kríze. Jeden z výrokov – “Musíme zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku” – sa dostal dokonca aj do smeráckych reklám. Internetový banner hlása jasné posolstvo. Popri Ficovej fotografii a loga strany je súčasťou reklamy aj táto citácia z nedávnej tlačovky.

    Politológ a znalec moslimskej komunity na Slovensku Jozef Lenč si nie je úplne istý, čo premiér presne myslí slovným spojením „ucelená komunita“. Nevie, či hovorí o moslimoch, ktorí sa na Slovensko môžu dostať v budúcnosti, alebo o eliminácii súčasnej moslimskej komunity. Na Slovensku býva približne päťtisíc moslimov, ktorí sa medzi sebou stretávajú a udržujú kontakty. „Bežný človek aj s rodinou, s malými deťmi obzvlášť, sa určite pri týchto výrokoch začína obávať,“ hovorí politológ, ktorý je sám aj moslim.

    Psychiater a odborník na interetnické vzťahy Péter Hunčík hovorí, že k iným komunitám by sa premiér takto nesprával. „Človek najčastejšie útočí na tzv. locus minoris resistentiae – teda smerom, kde je najmenší odpor. Tu ide o ľudí, ktorí často nemajú štátne občianstvo a žiadnych silných podporovateľov v pozadí. Sú vydaní napospas a závislí od dobrej vôle,“ hovorí. Problematikou sa zaoberal Denník N.

    - Reklama -