Smer dal z eurofondov dotáciu pre excelentné vedecké tímy vysokej škole, ktorá žiadne vedecké tímy nemá, tvrdí Igor Matovič

    0
    Veronika Remišová, líderka kandidátky OĽaNO (Autor: archív V. R.)

    Líderka na kandidátke hnutia OĽaNO-NOVA Veronika Remišová vysvetľuje, že v lete 2014 pozastavilo ministerstvo školstva akreditáciu pre doktorandské štúdium Vysokej škole Danubius v Sládkovičove. Škola mala rok, aby urobila opatrenia, no keďže sa jej to nepodarilo, v septembri 2015 im minister školstva Juraj Draxler akreditáciu na doktorandské štúdium definitívne odňal.

    “To mu však nebránilo, aby tejto súkromnej vysokej škole o pár týždňov neskôr ministerstvo pridelilo z výzvy Mobilizácia excelentných výskumných tímov eurofondovú dotáciu v hodnote 4,4 milióna eur,” dodáva Remišová s tým, že o excelentnosti týchto výskumných tímov má oprávnené pochybnosti. Podľa hodnotenia Akademickej rankingovej a ratingovej agentúry 2015 totiž táto vysoká škola v ukazovateli veda a výskum z maximálnych 100 bodov získala pri jednej fakulte 0 bodov, pri druhej fakulte 1 bod a tretia fakulta získala 6 bodov. Na podobnej úrovni bola podľa Remišovej aj publikačná činnosť súkromnej vysokej školy. V roku 2014 mala vo vedeckých zahraničných časopisoch 0 článkov, vo vedeckých domácich časopisoch 0 článkov a v nekarentovaných domácich časopisoch 12 článkov. Z toho 10 článkov publikovali na webovej stránke tejto školy.

    “Zmluva o dotácii nadobudla účinnosť vlani 10. novembra a všetko vybavenie bolo treba nainštalovať a vyfakturovať do konca decembra 2015. Na celú operáciu minúť 4,4 milióna eur bolo mesiac a pol. V ten istý deň podpísala škola zmluvu na dodávku IT infraštruktúry s firmou CellQos, a. s., Trnava. Verejné obstarávanie robila totiž už skôr a prakticky na toto verejné obstarávanie minula celú eurofondovú dotáciu. Väčšinovým vlastníkom tejto spoločnosti podľa zápisnice z valného zhromaždenia bol jeden z údajných piatich akcionárov strany Smer,” dodáva Remišová s tým, že pri verejnom obstarávaní sa nedá diskriminovať niekto, kto je akcionárom strany Smer, no ceny hovoria o povahe biznisu. Najdrahšia položka bola za 1,6 milióna eur a mala slúžiť na projekt Nástroj na modelovanie vzťahov vo verejnej správe. “Nič neilustruje zbytočnosť projektu viac ako táto položka zmluvy,” dodala Remišová.

    - Reklama -