Smer chystá na konferenciu. Členom poslali dokument, Beňovú zrejme nepoteší

    0
    Martin Nikodým na akcii Smeru. (Autor: SITA)

    „Slovenská sociálna demokracia vždy bola ľudová a nie elitárska. Vždy bola o praktických problémoch ľudí, nie o veľkých ideologických sporoch. Vždy bola rustikálna a nie metropolitná, akademická, snobská. Toto naše videnie hodláme do budúcnosti ešte posilniť,“ cituje portál konzervativnyvyber.sk útržok z dokumentu.

    Smer má teda v pláne nálepkovať sa ako ľudová strana. Europoslankyňa Flašíková-Beňová pritom presadzuje liberálne hodnoty, v súčasnosti príznačné pre európsku sociálnu demokraciu.

    Kto sú vzory strany?

    Podľa dokumentu sa Smer hodlá prihlásiť k odkazu Emanuela Lehotského a Alexandra Dubčeka, významných osobností histórie sociálnej demokracie na Slovensku. Prvý spomenutý patrí medzi otcov Slovenskej sociálnodemokratickej strany, druhý mal výrazné slovo v sociálnej demokracii v druhej polovici minulého storočia. Ako sa píše v dokumente: „Obaja majú symbolický význam aj pre dnešok, pretože sú nositeľmi dvoch základných hodnôt, na ktorých stojí a padá aj Smer – sociálna demokracia, a to sú hodnoty vlastenectva a rešpektu k ľuďom.“

    Sociálna demokracia s ľudskou tvárou

    Podľa materiálu Smer-SD sám seba označuje za stranu sociálnodemokratickú a slovenskú stranu. „Necítime rozpor medzi sociálnou demokraciou a vlastenectvom, medzi ľavicou a národom. Sme sociálni aj národní, chránime ľudí práce a zároveň chránime Slovensko.“

    Smer ctí Dubčekov odkaz „socializmus s ľudskou tvárou“, pretransformoval ho na „sociálnu demokraciu s ľudskou tvárou“. Ficovej strane sa totiž nepáči, že ľudská tvár akosi mizne v bruselských kaviarňach. Sociálna demokracia sa podľa pripravovaného dokumentu musí vrátiť naspäť k ľuďom. 

    - Reklama -