Smer – SD stále trvá na Blahovi. Koalícia podľa Fica porušila dohodu

0
Opoziční poslanci a expremiéri Peter Pellegrini (vľavo) a Robert Fico (druhý zľava, obaja SMER-SD) s ochrannými rúškami na tvári počas druhej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky. Bratislava, 24. marca 2020. (Autor: TASR)

„My si stojíme za touto nomináciou. Opätovne budeme navrhovať túto nomináciu a čo sa bude diať, je v rukách predstaviteľov vládnej koalície. My na to väčšinu nemáme, ale nemáme ani dôvod sťahovať túto nomináciu,” priblížil Fico.

Zdôraznil, že Blahu si váži ako “skutočného ľavicového politika”, ktorý má svoje vlastné originálne názory a tie sú možno odlišné ako názory iných politikov v niektorých oblastiach. Za to ho podľa Fica nemožno diskvalifikovať. 

Podotkol, že nespáchal žiadny trestný čin, a poukázal napríklad na predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina), ktorý mal podľa jeho slov kontakty s mafiánmi, a na premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), ktorého označil za daňového podvodníka.

Šéf Smeru – SD skonštatoval, že na spoločnom stretnutí parlamentných strán vládna koalícia deklarovala, že nepodporí žiadnu nomináciu zo strany ĽSNS na post predsedu zahraničného či ľudskoprávneho výboru. Rovnako mala podľa jeho slov deklarovať, že nepodporí Blahu ako predsedu zahraničného výboru.

Nezvolenie Blahu teda považuje za porušenie dohody.

Poslanec Ľuboš Blaha kandidoval na predsedu ľudskoprávneho výboru parlamentu už dvakrát. Dostatočnú podporu poslancov v tajnom hlasovaní nezískal ani na ustanovujúcej schôdzi parlamentu minulý týždeň, ani na druhej schôdzi snemovne v utorok (24. 3.).

- Reklama -