Sme unavení, vyčerpaní najprv finančnou krízou, potom ukrajinskou, a teraz migrantskou. EÚ potrebuje prestávku, tvrdí Lajčák

    0
    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: SITA)
    Podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí chýba v rámci európskeho spoločenstva schopnosť načúvať jeden druhému. „Načúvať je umenie vnímať, čo ten druhý hovorí, komunikuje. Vnímať a chápať. Možno si názor osvojiť, možno s ním polemizovať, možno ho odmietnuť,“ píše Lajčák na svojom blogu. Minister si myslí, že na to, aby sme mohli niekoho pochopiť, musíme ho najprv počúvať a rovnako je to aj v prípade členských štátov EÚ. 
     
    Pod veľkým tlakom udalostí uplynulých rokov sa šéfovi slovenskej diplomacie zdá, že jednotlivci aj celé medzinárodné spoločenstvo „úmyselne nahrádzali strategické myslenie operatívnymi rozhodnutiami“. Podľa Lajčáka robila Európska únia takéto rozhodnutia bez toho, aby sa pozrela na to, aké následky jednotlivé rozhodnutia môžu mať.
     
     

    Európa potrebuje prestávku

    Ukrajinská  a najnovšie aj utečenecká kríza  podľa Lajčáka dokazujú, že Európa „potrebuje time out“. Zariadiť to však nie je vôbec také jednoduché ako sa zdá. „Európa potrebuje doktrínu, v ktorej by bola schopná reagovať naraz na 2,5 krízy. Som si vedomý toho, že sme unavení, vyčerpaní najprv finančnou krízou, potom tou ukrajinskou, a teraz tou migrantskou. Napriek tomu musíme posilniť štruktúry schopné spoločného kontingenčného strategického plánovania, a to aj napriek všetkým odstredivým tendenciám, ktorým EÚ dnes čelí,“ uzatvára Lajčák. 
     
    Celý blog ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka si môžete prečítať TU
     
    - Reklama -