Sme rodina kritizuje Matečnú: Jej nezáujmom o riešenie sucha je ohrozená bezpečnosť štátu. Prinášame opatrenia

    0
    Hnutie Sme rodina počas tlačovej konferencie na tému Zelená nafta. (zľava) Predseda hnutia Boris Kollár, tímlíder pre pôdohospodárstvo Jaroslav Karahuta a poslanec NR SR Peter Pčolinský (Autor: df)

    “Na zbytočné stíhačky SNS peniaze našla, ale na záchranu rezortu, ktorý živí 5,5 milióna ľudí, sa peniaze nenájdu. Chceme preto vyzvať pána premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) a pani ministerku Matečnú, aby sa vrátili k prísľubu, ktorý dali (ohľadom sucha) farmárom, pretože keď sa povie, že niekto je chudobný sused, tak slovenskí farmári a slovenský štát je z pohľadu ochrany tým najchudobnejším,” povedal Karahuta.

    Agrorezortom mediálne deklarovaných 22 miliónov eur podľa neho pomôžu len čiastočne, a to sa ešte uvidí, koľko dostanú “naši ľudia” a koľko tí ostatní. “Robiť teraz výzvy po stratených rokoch a po rozbitom a rozkradnutom závlahovom systéme, je ako volať niekomu záchranku týždeň po smrti,” podčiarkol Karahuta. Podpora vo výzve je podľa neho určená na podporu tzv. pásových zavlažovačov.

    Opatrenia na riešenie problémov sucha

    Hnutie Sme rodina má podľa tímlídra hnutia pripravené opatrenia na riešenie problémov sucha, a to zachytávanie dažďovej vody v prírode, v mieste jej pádu, aby sa voda zadržiavala a neodtekala z krajiny bez úžitku, či nespôsobovala povodne. “Druhým opatrením bude, že vypracujeme dôsledný akčný plán obnovy zadržiavania vody v krajine tak, aby bolo dostatok vody pre ľudí, prírodu, potraviny a pre zdravú klímu. Tretia rovina sa bude týkať diverzifikácie poľnohospodárskej krajiny a stratégie produkcie potravín tak, aby sa posilňovala regeneračná schopnosť prírodných zdrojov,” podčiarkol Karahuta.

    Hnutie Sme rodina podľa Karahutu taktiež podporí presadenie vytvorenia funkčného, moderného, štátneho podniku, ktorý svojím programom bude užitočný nielen pre obnovu potravinovej bezpečnosti, ale bude aj partnerom pre slovenských farmárov. 

    “Vzhľadom k tomu, že pani Matečná nerešpektuje verejné záväzky a prísľuby pána premiéra Pellegriniho, žiadame ho o zriadenie širokej odbornej komisie, bez účasti pani Matečnej, na vypracovanie opatrení na zastavenie vplyvov klimatických zmien, ktoré môžu v blízkej budúcnosti ohroziť nielen kvalitu života občanov SR, ale ešte viac ohroziť potravinovú bezpečnosť štátu. Hnutie Sme rodina je pripravené s účasťou svojich odborníkov z oblasti potravinovej bezpečnosti a klimatických zmien poskytnúť pánovi Pellegrinimu maximálnu súčinnosť a odovzdať svoje skúsenosti z domova a zo zahraničia,” dodal Kollár.

    Kritika ministerstva

    Podľa hovorcu MPRV SR Vladimíra Machalíka hnutie Sme rodina preukázalo extrémnu mieru nekompetentnosti a zavádzanie verejnosti. “Výzva na závlahy v objeme 22 miliónov eur sa týka predovšetkým tzv. zraniteľných území, v tomto prípade teda južného Slovenska, ktoré je zasiahnuté suchom a klimatickými zmenami. Efektivita je cieľom výzvy, žiadatelia totiž v podmienkach musia znižovať objemy využitej vody na závlahy,” zdôraznil v reakcii na brífing Sme rodina Machalík. Zadržiavanie vody v krajine je podľa neho v gescii Ministerstva životného prostredia SR, nie MPRV SR, čo napriek útoku na agrorezort potvrdil aj predseda hnutia Kollár.

    - Reklama -