Sme najsilnejšia krajina na svete a znova rastieme. Obama v noci zrekapituloval doterajší vývoj v USA a tu sú komentáre

    0
    Americký prezident Barack Obama (Autor: SITA)

    „Krajina, ktorú prezident v utorok v noci opísal vo svojom prejave pred Kongresom USA, je tým najsilnejším národom na Zemi a je opäť na vzostupe – s väčším počtom pracovných miest, lepšou zdravotnou starostlivosťou a ohromujúcimi inováciami,“ píše americký novinár Peter Baker. Republikáni však hovoria o krajine niečo úplne iné, oveľa temnejšie. Bola vraj zosadená z výslnia a teraz blúdi nebezpečným svetom, kde nie je radno nikomu veriť.

    „Ten pohľad na vec, ktorý bude pre americkú verejnosť dôveryhodnejší, potom stanoví, kto sa stane Obamovým nasledovníkom, a určí aj smer, akým sa národ vyberie v nasledujúcich štyroch rokoch.“ Podľa bývalého prezidentovho pisateľa prejavov Jona Favreaua sa vo svojom poslednom veľkom prejave rozhodol Obama bojovať proti negativizmu, na ktorom stavajú republikáni. „Od Reagana po Clintona a Obamu si ľudia nikdy nezvolili pesimistického prezidenta, ktorý hovorí o Amerike vystrihnutej z filmu o Šialenom Maxovi.“

    Aj napriek tomu to Obama rozhodne nemal jednoduché, pretože iba niekoľko hodín pred jeho vystúpením zajali v Iráne dve americké námorné lode, čo poskytlo republikánom dostatok munície proti jednému z prezidentových najväčších úspechov – iránskej jadrovej dohode.

    „Američania sa každý deň prebúdzajú, len aby počuli ďalšie správy o svete, ktorý je neustále v kríze,“ povedal výkonný riaditeľ Nadácie pre obranu demokracií Mark Dubowitz. „Americké vedenie je v úpadku, zatiaľ čo svet je v totálnom rozklade medzi iránskymi kňazmi, ruskými diktátormi a radikálnymi islamistami na vzostupe,“ povedal Dubowitz a dodal, že žiadny príhovor túto realitu nezmení.

    Jediné, čo Obama v príhovore ľutoval, bol jeho „nedodržaný sľub, že zmení tón Washingtonu“. Inak svoj príhovor orientoval predovšetkým na tíšenie vášní a ukážky toho, že USA na tom nie sú zďaleka tak zle, ako mnohí hlásajú. „Tvrdenie niektorých, že americká ekonomika klesá, je malichernou fikciou,“ povedal Obama.

    Na tomto mieste treba spomenúť, že od jeho nástupu sa niektoré veci skutočne zlepšili. Oveľa viac Američanov má zdravotné poistenie, pribudlo takmer 14 miliónov pracovných miest a nezamestnanosť klesla na 5 percent. Príjmy domácností sa opäť dostali na úroveň, kde boli pred ekonomickou krízou. Klesli ceny ropy a oživil sa automobilový priemysel.

    „Ale dvaja z troch Američanov to vidia tak, že ich krajina stále kráča zlým smerom, sčasti preto, že zisky uplynulých pár rokov neboli rovnomerne rozdelené,“ myslí si Baker a uvádza, že existujú väčšie rozdiely medzi chudobnými a bohatými a celková úroveň chudoby v USA dosahuje takmer 15 percent. A nech už počas Obamovho pôsobenia v Bielom dome došlo k akémukoľvek oživeniu americkej ekonomiky, došlo aj k ohromnému vzrastu národného dlhu z pôvodných 11 biliónov dolárov na 18 biliónov dolárov.

    Hovoril aj o úspechoch zahraničnej politiky, tie však zanikli medzi svetovými udalosťami „od Paríža cez Ukrajinu až po Líbyu a Sýriu“. Obamovi sa síce podarilo uzavrieť iránsku jadrovú dohodu, otvoriť ambasádu na Kube, uzavrieť dohodu o voľnom obchode s časťou Ázie a vyvolať diskusiu o klimatických zmenách, ale tieto jeho úspechy blednú v porovnaní s tým, čo sa deje vo svete.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    „Obnova putinovského Ruska, zničujúca občianska vojna v Sýrii a vzostup Islamského štátu spoločne s teroristickými útokmi a sekaním hláv vyviedli z miery mnoho Američanov,“ usudzuje Baker. „Prezident, ktorý prikázal akciu, pri ktorej zomrel Usáma bin Ládin, a ktorý dúfal, že odíde z funkcie s tým, že ukončil vojny v Iraku a Afganistane, odovzdá úrad do rúk svojich nasledovníkov s nedoriešenou vojnou, ktorá sa tiahne naprieč niekoľkými krajinami.“

    „Ako sa kedysi chvastal, že sa mu podarilo zničiť ,jadro al-Káidy‘, tak v utorok v noci uviedol, že pre Američanov je stále ,priamou hrozbou‘.“

    „Začína byť stále viac a viac jasné, že úzkosť, ktorú voliči cítia, nie je len čisto ekonomická,“ povedala odborníčka na republikánsku stratégiu Sara Fagenová. Podľa nej sa Američania boja, že „aj keby Amerika viedla, zvyšok sveta by ju nenasledoval“. Obama podľa jej slov nedokázal tento strach v občanoch nijakým spôsobom utíšiť.

    autor: spa

    - Reklama -