Sme celý čas na nesprávnej stope? Kuciak vedel o brutálnej justičnej mafii na Slovensku, prezrádza jeho spolupracovník

    0
    Ján Kuciak (Autor: TASR)

    Publicista a bezpečnostný analytik Radovan Bránik v rozhovore pre portál aktualne.cz povedal, že hoci zavraždený investigatívny novinár pracoval v poslednom článku na prepojení talianskej mafie so slovenskými politikmi, tak súvis s jeho vraždou má tajomnejšie pozadie.

    Bránik spolupracoval s niekoľkými investigatívnymi novinármi, pričom sa minulý piatok z iniciatívy šéfredaktora Aktuality.sk stretli pre vec, ktorá zatiaľ nebola nikde medializovaná. Nevedel však, že Kuciak bol už v tom čase pravdepodobne mŕtvy. Ďalšie stretnutie malo byť v pondelok, ale k tomu už nedošlo.

    Podľa analytika preto nemusí byť za smrťou Kuciaka jeho posledný článok o talianskej mafii. „Skutočnosti, o ktorých píše Nicholson, sú pravdepodobnosti hraničiace s istotou. Medzi jednou z vetiev talianskej mafie a časťou slovenských politikov a podnikateľov existovalo živé spojenie. Som však hlboko presvedčený, že medzi kauzou talianskej mafie a Kuciakovou smrťou neexistuje prepojenie. Okrem iného preto, že je tam niekoľko logických medzier. Kolegovia z Aktuality.sk podliehajú strachu, súcitu a emóciám spojených s vraždou, a neuvedomujú si, že presne to bolo cieľom páchateľa,“ uviedol Bránik s tým, že veľa slovenských novinárov sa nechalo vlákať do emočnej pasce, z ktorej produkujú jednu neoverenú teóriu za druhou.

    Bezpečnostný analytik si myslí, že v prípade talianskej mafie generoval celý ten mechanizmus pomerne nízku sumu peňazí, ktoré sa ďalej delili medzi veľký počet firiem a ľudí, pričom sa o tom vedelo už viac ako 20 rokov a policajti mali viac materiálov ako novinári.

    „Predstava, že kvôli tejto veci si niekto objedná drahú a logicky náročnú vraždu novinára a zároveň ako bonus dopustí smrť svedka, je úplne scestná a nedáva žiadny zmysel,“ dodal.

    Mafia s väzbami na jeden z kľúčových súdov na Slovensku

    Bránik pritom upriamuje pozornosť na mafiu s väzbami na jeden z kľúčových súdov na Slovensku. „Ide o manipuláciu s prideľovaním spisov na jednom z kľúčových súdov. Vznikla tam kasta firiem, ktorá žije z nepochopiteľných rozsudkov. Malá časť sudcov je kúpená. Vznikol okolo toho priemysel, ktorý vygeneroval desiatky rozsudkov, a tie umožnili získať úzkej skupine ľudí závratný majetok. Vznikol štát v štáte,“ uviedol analytik s tým, že zatiaľ nechce konkretizovať, v akom časovom období sa táto činnosť odohrávala, lebo nechce ohroziť životy svedkov a ani ovplyvniť prebiehajúce vyšetrovanie.

    „Rád by som však podotkol, že akákoľvek ďalšia vražda, únos alebo iný násilný čin voči komukoľvek z ľudí, ktorí na tom pracujú, alebo voči ich blízkym bude mať za následok okamžité zverejnenie materiálu, ktorý celý prípad vysvetlí. Vzhľadom na spornú legálnosť získania dôkazov ho advokáti budú môcť na súde vylúčiť ako dôkaz, ale mená a postavenie osôb, ktoré z tejto odpornej činnosti profitovali, budú verejne známe,“ dodal analytik, pričom nechcel viac konkretizovať.

    Má byť pritom táto mafia prepojená s politikmi? „Myslím, že celá vec pred rokmi v úplných začiatkoch budila v mnohých politikov dojem, že ju dokážu kontrolovať, a dokonca z nej bez následkov profitovať. Dnes si už však žije vlastným životom a aj Fico s Kaliňákom sa autenticky boja. Nechcem to nazývať mafiou, tá má pevnú štruktúru a väzby. Toto je trochu iný, špecifický prípad, ad hoc spojenectvo za účelom zisku. Presahuje to moc politikov a strán, je to mimo ich dosahu a ide to aj nad moc jednotlivých finančných skupín. Politici nesú svoj diel zodpovednosti za to, že tomu nezabránili, kým to ešte šlo,” dodáva.

    Publicista však nechce urobiť rovnakú chybu ako Tom Nicholson, preto nechce ani vyzradiť, ako sa k prípadu mohol dostať Ján Kuciak. „Som investigatívny publicista, nie policajný vyšetrovateľ, prokurátor alebo sudca. Mám podklady, logickú súslednosť a vnútorné presvedčenie, že motívom vraždy bolo niečo iné, než čo sa verejnosti teraz podsúva. Veriť v tejto chvíli polícii, prokuratúre a justícii je jedna z dvoch zlých možností. Tá menej zlá. Horšie je neveriť im a pokúšať sa bez tímovej podpory a na vlastnú päsť viesť vyšetrovanie, ktoré presahuje moje možnosti. To môže spôsobiť smrť blízkych a drahých, ako sme sa o tom práve presvedčili,“ myslí si Bránik.

    Cieľom bolo vzbudiť obrovskú pozornosť

    Kuciak mal podľa neho jednoducho smolu, že bol z niekoľkých vytypovaných ľudí obeťou s najmenším rizikom prekazenia a odhalenia. „Cieľom bolo vzbudiť obrovskú pozornosť. A tiež pokusom donútiť novinársku obec podliehať emóciám a stále viac znepriehľadňovať situáciu. Novinári dostali odkaz, že hra sa skončila, a keď nebudú ticho, dopadnú zle oni aj ich blízki. Voľba je teraz na nich,“ priznáva.

    Bránik vyzýva pozerať sa na vec optikou nájomného vraha. „Cieľ strelili do srdca a svedka do hlavy. Ciele sa majú zamilovať do iných tém a ich blízki si nemajú nič pamätať. Bežná mafia ctí aspoň nejaké pravidlá, a pretože ani pre ňu nie sú vraždy bežné a nie je si v nich istá, používa rany istoty a vraždí bez svedkov. Obe zásady sa porušili. Ide o svojráznu formu komunikácie niekoho, kto presne vie, čo robí. Nedáva ranu istoty a neuteká. Počká, kým sa presvedčí, že skutočne dokončil to, za čo mu zaplatili. A potom pomaly odíde bez akéhokoľvek vzbudenia podozrenia. V tejto chvíli sú už páchatelia tisíce kilometrov ďaleko a šanca spojiť ich s vraždou sa blíži nule,“ uzavrel Radovan Bránik s tým, že verí, že zverejnia materiál prípadu, na ktorom pracovali a odsúdia sa ľudia, ktorí to celé realizovali.

    Šéfredaktor Aktualít Bránikove slová odmieta

    Šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy však odmieta, že by jeho redakcia mala informácie o korupcii na najvyššom súde, ako to uviedol Radovan Bránik, ktorý označil práve tieto infomácie za možný motív vraždy Jána Kuciaka. Bárdy vraví, že s Bránikom ani Kuciakom nikdy nehovoril o korupcii na Najvyššom súde.

    - Reklama -